Med Aleppos fall stärks Syriens armé

UTRIKES

Syrien. Syriens regeringsarmé har halverats under inbördeskrigets gång.

I och med Aleppos fall får armén förstärkning när boende i återtagna områden blir inkallade.

Sedan Muhammad Walos hemmakvarter i Aleppo återtogs av den syriska armén begav han sig till den regeringskontrollerade västra stadsdelen för att handla mat i de välsorterade butikerna där. På tillbakavägen stoppades han i en vägspärr och blev inkallad till armén.

– De sade att jag behövdes som reservist, säger Walo.

Det var första gången som 35-åringen hade lämnat området Haluk, där han bor, sedan rebellerna intog det för fyra år sedan.

– Jag är nu tillbaka för att tjäna i armén för min älskade sons skull, så att han kan överta ett land som inte ligger i ruiner, säger Walo med tårar i ögonen.

Obligatorisk tjänst

Han är en av hundratals män som har samlats ihop för sin obligatoriska tjänstgöring, eller för att bli reservist, sedan regeringssidan började återta östra Aleppo från rebellerna.

I takt med att allt större områden intas strömmar tiotusentals människor till regeringskontrollerade områden.

Strömmarna har stärkt syriska arméns tillgång till soldater, enligt general Habib Safi som leder militärpolisens station där Walo och de andra har samlats.

I Syrien måste män över 18 års ålder göra lumpen i två år. Sedan kan de kallas in.

Män försvinner?

Före kriget hade armén 300 000 soldater. I dag är den halverad på grund av alla som dödats, deserterat eller vägrat inställa sig.

President Bashar al-Assad medgav i en intervju i onsdags att "armén självklart inte är lika stark som tidigare. Men vi har beslutsamheten att försvara vårt land, det är det viktigaste".

General Safi hävdar att omkring 700 män har inkallats efter den senaste offensiven i Aleppo, och att de blir allt fler. När familjer lämnar östra Aleppo kontrolleras om männen är registrerade som exempelvis desertörer. De som anses lämpade får träda i tjänst efter en vecka.

FN är bekymrat över att hundratals män kan ha försvunnit på väg från östra Aleppo till regimkontrollerat område. Uppgifter finns om påtvingad militärtjänstgöring.

TT-AFP