Sexuellt våld rutin i Mexiko

Publicerad:

UTRIKES

Mexiko. Tortyr och sexuellt våld mot kvinnor är rutin i mexikanska förhörsrum medan överordnade ser mellan fingrarna på våldet som sker ostraffat, enligt en ny rapport av Amnesty International.

När människorättsorganisationen har intervjuat 100 kvinnor som har anmält poliser eller militärer för våld vittnar de, förutom om hårda slag mot mage och huvud, om utbrett sexuellt våld som elektriska chocker i eller införande av fingrar och föremål i underlivet, regelrätta våldtäkter eller hot om våldtäkt. Sexuella trakasserier, förolämpningar och hot var också vanliga.

"Sexuellt våld som en form av tortyr tycks ha blivit en rutinmässig del av förhören", säger Erika Guevara-Rosas, som leder Amnesty Internationals arbete i Syd- och Nordamerika, i ett pressmeddelande.

I rapporten berättas om en 26-årig kvinna som greps 2013 och som fortfarande är fängslad. Hon fick elektriska chocker i könet, kvävdes i plastpåse, fick huvudet doppat i vatten och våldtogs av sex poliser.

Efteråt tvingades hon att skriva under en bekännelse om medlemskap i en drogkartell. Trots påstötningar om fallet har ingen utredning mot poliserna påbörjats.

âœDet här misslyckandet med att genomföra ordentliga utredningar och med att låta ansvariga stå till svars skickar ett farligt budskap om att våldtäkt av kvinnor eller annat sexuellt våld mot kvinnor för att tvinga fram erkännanden, tolereras och faktiskt är tillåtet. Mexikanska myndigheter tycks fast beslutna om att mörka den här frågan", säger Erika Guevara-Rosas i pressmeddelandet.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN