Clownskräcken har nått Sverige

Publicerad 2016-10-13

USA/Sverige. Läskiga vitsminkade varelser som lurar vid vägkanter och skrämmer små barn sprider panik världen över. Nu meddelar en välkänd hamburgerkedja att deras rödnästa maskot Ronald McDonald kommer att hålla låg profil med anledning av clownskräcken, som nu även har kommit till Sverige.

Snabbmatskedjan har inte kommenterat hur många framträdanden clownen kommer att göra, men säger att det kommer att råda eftertänksamhet när det gäller maskotens deltagande i lokala evenemang i USA med anledning av det "rådande klimatet gällande clownobservationer", skriver The Washington Times.

Människor i clownutstyrslar har sedan augusti siktats i över tre dussin delstater i USA. Sociologiprofessorn Dustin Kidd säger till The Washington Times att clownvurmen "spridit sig som en smitta" eftersom människor njuter av den hårresande spänningen. Andra känner stark rädsla inför clowner: coulrofobi.

Clowner i Sverige

Fenomenet ser även ut att ha spridit sig till Sverige. I Västervik har polisen fått larm om att barn har skrämts och jagats av clowner som sedan försvunnit från platsen, skriver Västerviks-Tidningen.

– Det kan vara brottsligt att göra så här, det skulle kunna falla under rubriceringen ofredande. Men framförallt är det obehagligt och självklart skrämmande för barnen, säger polisens pressinformatör Anna Göransson till tidningen.

Även i Linköping stötte polisen på en man med clowndräkt natten till onsdag, rapporterar Corren. 20-åringen misstänks inte för något brott men ska tillsammans med sin kompis ha fått en "ordentlig uppsträckning" av polispatrullen. Polisen i staden har fått in flera rapporter om personer med clownkläder som har skrämt människor. Däremot inga anmälningar.

– Att maskera sig och skrämma folk är sjukt. Ett helt idiotiskt beteende. Men tänk om någon känner sig så hotad att man väljer att försvara sig. Eller på annat sätt börjar ge igen. Det vill vi inte se, uppger polisens presstalesman Fredrik Kliman för tidningen.

Inga pausplaner

I Sverige finns inga planer på att den inhemska versionen av burgerclownen kommer att ransoneras.

– Ronald McDonald är väldigt uppskattad av våra gäster. Han är fullbokad till restaurangerna varje helg resten av året. I dagsläget har vi inga planer på att pausa Ronald McDonald men vi kommer att vara lyhörda för vad våra gäster säger och också för vad som händer i samhället, säger presschef Alexandra Svenonius, till TT.

TT

Följ ämnen
USA

Följ ämnen i artikeln