USA: Många länder står bakom attack

UTRIKES

Washington. Efter helgens toppmöten kräver allt fler länder kraftfulla åtgärder mot Syrien.

USA säger att många länder står bakom ett militärt ingripande, och oavsett stöd i kongressen väntas Obama beordra en attack.

EU:s utrikesministrar krävde i ett gemensamt uttalande på lördagen "ett kraftfullt svar" på den påstådda kemvapenattacken i Syrien den 21 augusti, men uttalade inget direkt stöd för USA:s planer på ett ingripande.

Men USA:s utrikesminister John Kerry sade på lördagskvällen att ett tvåsiffrigt antal länder står beredda att delta i ett USA-lett ingripande mot den syriska regimen.

– Vi har fler länder som är beredda att delta än vi skulle ha faktisk användning av med det militära ingripande vi har tänkt oss, sade Kerry.

På hemmaplan har president Barack Obama svårt att samla stöd i kongressen. Enligt en undersökning som Washington Post har gjort står hittills bara 25 ledamöter i representanthuset bakom en USA-ledd attack. 224 ledamöter skulle enligt undersökningen i dagsläget rösta nej och 184 har fortfarande inte bestämt sig.

Den pro-israeliska amerikanska lobbygruppen AIPAC har skickat ut hundratals aktivister för att försöka förmå ledamöterna i kongressen att stödja ett amerikanskt ingrepp, och säger att "USA måste skicka ett starkt budskap till Iran och Hizbollah".

Möjlig attack i veckan

Men stödet i kongressen spelar mindre roll, enligt USA-kännaren och professor emeritus Erik Åsard. Han tror att en attack kommer att inledas långt innan omröstningen når representanthuset. Efter att senaten röstat, vilket väntas ske i veckan, kommer Obama inleda ett militärt ingripande mot Syrien, tror Åsard.

– Så var det förra gången, vid krisen i Kosovo 1999. Då röstade senaten för ett ingripande och president Clinton började bomba redan dagen efter omröstningen, säger Åsard till TT.

Men även om Obama får ett nej i senaten kommer han att ingripa, säger Åsard.

– Han har bundit upp sig. Nationens ära står på spel och likaså USA:s supermaktställning.

TT-AFP-Reuters