Utrikes

Snowden kan snart lämna flygplatsen

UTRIKES

Moskva. Spionanklagade Edward Snowden har ansökt om tillfällig asyl i Ryssland och kan komma att få lämna flygplatsen i Moskva, där han befunnit sig i snart en månad, inom de närmaste dagarna.

Efter att ha häckat på Moskvas flygplats Sjeremetievo i snart en månad ansökte den spionanklagade amerikanen Edward Snowden formellt om tillfällig asyl i Ryssland i går. Besked lämnas inom tre månader, lät det ryska Migrationsverket meddela.

Den ryska juristen Anatolij Kutjerena, som erbjuder Snowden gratis rådgivning, säger enligt Interfax att han är "ideologiskt besatt" och en sann försvarare av mänskliga rättigheter. Snowden ska ha berättat för juristen att han började planera att avslöja USA:s övervakning för ett år sedan.

Snowden kan komma att få lämna flygplatsen "inom de närmaste dagarna" och utesluter inte att ansöka om ryskt medborgarskap, säger Kutjerena.

Enligt Kutjerena är han beredd att uppfylla Putins villkor om att inte "skada" amerikanska intressen. Putin har tidigare meddelat att Snowden endast är välkommen i Ryssland om han slutar att läcka uppgifter om USA:s omfattande övervakningsprogram.

På en fråga från en journalist ifall Snowdenaffären kommer att kasta en skugga över det toppmöte mellan USA och Ryssland som enligt planerna ska hållas i september, sade Putin att "bilaterala relationer (med USA) är viktigare än underrättelsetjänsters käbbel", rapporterar Reuters och Interfax.

Kutjerena meddelar att Snowden inte har några planer på att försöka att ta sig till Latinamerika inom den närmaste framtiden då han bedömer det som alltför riskabelt. USA har tidigare tvingat ett bolivianskt flygplan att landa efter misstankar om att Snowden fanns ombord.

TT-Reuters-Interfax

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes