Armén sätts in mot separatister

Kiev/Slaviansk. Ukraina sätter in armén mot de proryska separatisterna i öster. Samtidigt hotar Ryssland med att hoppa av fyrpartssamtalen i Genève på torsdag. I natt hålls ett krismöte om Ukraina i FN:s säkerhetsråd.

Ukrainas president Oleksandr Turtjynov anklagar Ryssland för att bedriva krig mot Ukraina, och säger att landet fortsätter att skapa oro i östra Ukraina. Han har undertecknat ett dekret som ger amnesti för de separatister som lägger ned sina vapen och utrymmer de ockuperade myndighetsbyggnaderna senast klockan nio måndag morgon, rapporterar Interfax.

Turtjynov säger också att regeringen är beredd att överväga möjligheten att ge ett större självbestämmande åt Ukrainas regioner. Samtidigt uppger inrikesminister Arsen Avakov på Facebook att regeringen i Kiev är redo att kalla in över 12 000 civilister - patrioter

Under helgen dödades flera människor i samband med den så kallade anti-terroroperationen. Enheter från den ukrainska säkerhetstjänsten SBU slog till mot separatisterna som ockuperar polisstationen i Slovjansk sedan i lördags, men lyckades inte återta byggnaden. Regeringen förklarade efteråt att styrkorna mött hårt motstånd, och att stridande från båda sidor dödats, bland dem en SBU-officer.

I Charkiv har 50 människor skadats, varav en polis, vid två demonstrationer som stödde de olika sidorna, rapporterar Interfax. Tio av de skadade har förts till sjukhus enligt polisen.

Proryska separatister har omringat kommunbyggnaden i staden och har tagit sig förbi polisens avspärrningar, rapporterar Interfax.

Strider ska också ha utbrutit på motorvägen mellan Slovjansk och regionhuvudstaden Donetsk - där en person uppges ha dödats och fyra skadats. Nyhetsbyråer rapporterade i lördags att separatisterna satt upp vägspärrar utanför Slovjansk.

Utrikesminister Carl Bildt, som befinner sig på resa i Odessa i södra Ukraina, beskriver det som sker i de östra delarna i landet som ett "välorganiserat och välbeväpnat försök" att ta makten över så stor del av området som möjligt.

– Det hade inte kunnat ske utan Ryssland, säger Bildt på telefon till TT.

– Det är svårt att veta exakt hur långt de vill driva detta . . . De talar om en federalisering eller autonomi eller självständighet. De vill organisera någon typ av "folkomröstning" den 11 maj och jag tror att ett viktigt mål är att förhindra presidentvalet den 25 maj. De är inte intresserade av att det demokratiskt väljs en ny ukrainsk president.

Situationen i östra Ukraina verkar vara mycket allvarlig, just för att händelseutvecklingen sker på så många olika platser och att det förefaller vara en styrd eller gemensam aktion, säger Gudrun Persson, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– Man kan inte utesluta att det är en början på ett mer regelrätt militärt ingripande, en invasion, från rysk sida.

Samtidigt säger Rysslands utrikesdepartement att den ukrainska regeringens beslut att sätta in armén mot separatisterna är "brottsligt", rapporterar Interfax.

Tidigare har Ryssland hotat med att ställa in de planerade fyrpartssamtalen mellan Ukraina, Ryssland, USA och EU som planeras i Genève på torsdag om regeringen i Kiev använder våld.

I natt samlas FN:s säkerhetsråd till krismöte om Ukraina. Mötet hålls i FN-högkvarteret i New York i USA. Och på måndagen möts EU:s utrikesministrar i Luxemburg. Carl Bildt säger att skärpta sanktioner "mycket sannolikt" kommer upp på agendan.

TT-Reuters

Publisert: