Ny samtalsrunda om Venezuela

Publicerad:

Venezuela. Flera länder ska delta i försöken att medla i Venezuelas politiska kris i samtal senare i september, säger Dominikanska republikens president Danilo Medina Sánchez.

Ett tvådagarsmöte i Dominikanska republiken, med presidenten som värd, har hållits men det är oklart om det har skett direkta samtal mellan Venezuelas regering och opposition. Samtalsförsöken blev kända sent i tisdags.

– Vi har kommit en bit för att definiera agendan för Venezuelas stora problem, och kommit överens om en övervakande kommission med "vänliga länder", säger Danilo Medina Sánchez.

Mexiko, Chile, Bolivia och Nicaragua kommer att delta i processen, de förstnämnda starka kritiker till Venezuelas president och de andra två hans allierade. Fler länder ska tillkännages senare.

Nästa samtalsrunda hålls den 27 september i Dominikanska republikens huvudstad Santo Domingo.

Venezuelas president Nicolás Maduros utsände representant Jorge Rodríguez är nöjd efter dagarna i Dominikanska republiken.

– En fredsdialog har påbörjats så att Venezuela kan lösa sina angelägenheter bland venezuelaner, säger han.

"De ekonomiska, sociala och humanitära problemen blir allt allvarligare. Om vi inte tar hand om dem, kommer det inte att bli någon dialog", varnar en av oppositionsledarna, Julio Borges, på Twitter enligt AFP.

TT-Reuters

Publicerad: