Österrikisk exminister åtalas för korruption

UTRIKES

Österrike. En före detta österrikisk finansminister - och 14 andra tidigare högt uppsatta politiker och chefer - har ställts inför rätta, misstänkta för mutbrott och förskingring i ett jättelikt korruptionsmål.

Fallet kretsar kring mutor på motsvarande 95 miljoner kronor, pengar som misstänks ha utbetalats 2004 i samband med privatiseringen av det statliga bostadsbolaget Buwog, som också fått ge namn år korruptionsaffären, flitigt omskriven i österrikisk press.

Karl-Heinz Grasser, finansminister vid tiden för utförsäljningen, anklagas för att ha känt till transaktionerna. Pengarna har enligt åtalet gömts från skattemyndigheterna på konton på Cypern och i Liechtenstein; ett av kontona ska dessutom ha kontrollerats av Grasser.

Nu 48-årige Grasser var en av Österrikes populäraste politiker och blev landet yngste finansminister när han utnämndes 2000. Österrike styrdes då av en koalition mellan konservativa Folkpartiet och högerpopulistiska FPÖ. Grasser var en av Jörg Haiders skyddslingar - kontroversielle Haider, som dog 2008, var partiledare för FPÖ och kopplades också till flera misstänkta korruptionsbrott.

Rättegången i Wien väntas pågå ett år. Åtalet omfattar 825 sidor och baseras på hundratals vittnesmål, avlyssnade telefonsamtal och bankkontoutdrag.

TT-AFP-Reuters