Ny evakuering ur Aleppo möjligen på gång

UTRIKES

Syrien. Syriens regim återupptog flygattackerna över Aleppo kort efter att tisdagens överenskommelse om vapenvila och evakuering brutits. Men sent på onsdagskvällen uppgav båda sidor enligt Reuters att det är klart för ett nytt eldupphör och att en ny evakuering ska starta om några timmar.

– Den första gruppen civila och skadade kommer kunna lämna vid gryningen på torsdag, säger en talesperson för rebellsidan till nyhetsbyrån AFP.

Men osvuret är bäst. och kort stund efter det senaste beskedet förnekades uppgifterna av libanesiska Hizbollahs arméradio (Hizbollah stöder den syriska regimen). Enligt Reuters ska det i radiosändningen ha rapporterats om "stora komplikationer i förhandlingarna".

Tidigare under kvällen kom beskedet att Ryssland, Turkiet och Iran ska hålla ett trepartsmöte om situationen i Syrien i Moskva i slutet av månaden.

– Vi strävar efter att säkra ett vapenstillestånd över hela landet och att förhandla för att en politisk lösning kan komma till stånd, säger den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu till mediebolaget TGRT Haber, på onsdagskvällen rapporterar AFP.

Angrepp från luften

Mötet i Moskva ska ske den 27 december. Medan Ryssland och Iran stödjer den syriske presidenten Bashar al-Assad står Turkiet bakom dem som vill störta regimen.

Den sköra vapenvilan som presenterade i tisdags rasade samman sedan regimen beskjutit östra Aleppo med både stridsvagnar och granatkastare och även angripit från luften. AFP:s korrespondent rapporterar om flera skadade civila i området och syriska statliga medier uppger att beskjutning från rebellernas sida dödat människor.

Det var i första hand Turkiet och Ryssland som förhandlade fram tisdagens vapenvila, och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anklagar den syriska regimen för att den bröts.

Överenskommelsen om en evakuering mellan de stridande parterna kollapsade då också. Nyhetsbyrån AFP har talat med en källa nära den syriska regimen som säger att anledningen var att antalet personer som skulle evakueras blev för stort.

– Regeringen har skjutit upp överenskommelsen om evakuering eftersom det från början var tänkt att 2 000 stridande skulle lämna området och nu blir det fler än 10 000 personer, säger källan.

Krav från Iran

Dessutom ska regimen ha velat se en namnlista över dem som skulle evakueras eftersom personer som hålls gisslan kan finnas bland dem.

Även Iran, allierad med den syriska regimen, har ställt nya villkor. Landet vill att skadade från de rebellbelägrade shiamuslimska byarna Foua och Kefraya ska evakueras samtidigt som boende i östra Aleppo.

Iran tycks också bli en allt mer framträdande aktör. Beskedet om trepartsmötet i Moskva mellan Ryssland, Turkiet och Iran kom på onsdagskvällen efter att Erdogan och hans ryske kollega Vladimir Putin hållit ett telefonmöte.

Erdogan ska då också ha sagt att Turkiet är redo att vidta alla åtgärder som kan behövas för att ge behövligt skydd och humanitärt bistånd när så kallade säkra korridorer öppnas.

TT-AFP-Reuters