Erdogan: Förhållandet med Putin inte skadat

UTRIKES

Turkiet. Mordet på den ryske ambassadören i Ankara kommer inte att skada förhållandet mellan Turkiet och Ryssland, försäkrar turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan som haft överläggningar med sin kollega Vladimir Putin.

Ambassadören Andrej Karlovs kropp fördes på tisdagen med flyg till Moskva, där både ryska och turkiska toppdiplomater mötte planet. Även de båda ländernas utrikesministrar fanns på plats. De hade dessförinnan haft ett möte med sin iranska kollega i Moskva - ett möte som planerats före mordet.

– Denna tragedi tvingar oss alla att bekämpa terrorismen mer målmedvetet, sade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Turkiet och Ryssland har stått på motsatta sidor i det syriska inbördeskriget, men de har på sistone samarbetat för att rebeller och civila ska kunna evakueras från Aleppo.

Använde polisleg

Vid måndagens attack mot den ryske ambassadören i Turkiets huvudstad använde den 22-årige mördaren sin polisbricka för att komma nära sitt offer. Karlov hade just inlett ett tal vid en konstutställning när 22-åringen, anställd vid kravallpolisen, drog sitt vapen och sköt honom. Angriparen, som ropade "Glöm inte Aleppo" och "Gud är större", sköts ihjäl av polis efter 15 minuter.

Turkisk polis har frihetsberövat sex personer, mördarens släktingar och en rumskamrat, och förhört dem. Ryska utredare har skickats till Turkiet för att bistå i utredningen av mordet.

Skott i luften

USA:s ambassad i Ankara och konsulaten i Istanbul och Adana höll stängt under tisdagen sedan en man som avlossat åtta-nio skott i luften gripits, enligt turkiska nyhetsbyrån Anatolia. Ingen människa skadades i samband med händelsen, som inträffade bara timmar efter mordet på ambassadören.

Mordet skedde efter dagar av protester i Turkiet över Rysslands roll i kriget i Syrien. Rysslands president Vladimir Putin har kallat mordet en provokation som syftar till att sabotera relationerna mellan Moskva och Ankara, som tinat sedan bottennoteringen som nåddes efter det att Turkiet sköt ned ett ryskt stridsplan vid gränsen mot Syrien förra året.

TT-AFP-Reuters