Glädje när turkisk gisslan kom hem

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Efter 101 dagar i fångenskap kom de 46 turkiska medborgare som varit gisslan hos Islamiska staten (IS) i norra Irak hem igen.

En av dem är Turkiets generalkonsul i Mosul, vars ansikte bar fysiska spår av våld.

– Vår generalkonsul hade det svårt. Två eller tre gånger försökte de (IS) tvinga honom att göra ett uttalande, berättar en medfånge enligt turkiska CNN och tidningen Hürriyet.

– Men trots att de riktade en pistol mot hans huvud gjorde han inte som de ville.

På de bilder som visar hur gisslan anlände till Ankara på lördagen syns generalkonsul Öztürk Yilmaz ärrade ansikte. Hans medfånge säger att generalkonsuln upprepade gånger vägrade göra ett video-uttalande, för att han inte ville äventyra Turkiets stolthet.

Välkomnade

Bara timmar tidigare hade gisslan förts i säkerhet av Turkiets underrättelsetjänst MIT. Tidigt på lördagen kom de till staden Sanliurfa i södra Turkiet, i bussar med fördragna gardiner. Där väntade premiärminister Ahmet Davutoglu, som avbrutit en resa i Azerbajdzjan för att få krama om dem och flyga med dem till Ankara, rapporterar Reuters.

När planet landade i huvudstaden rusade familjemedlemmar fram till dess trappa för att välkomna sina kära. Stödgrupper viftade med den turkiska flaggan och Davutoglu klev upp på ett busstak där han höll ett tal och förklarade att turkiska myndigheter arbetat oavbrutet för att få loss gisslan.

President Recep Tayyip Erdogan å sin sida tackade premiärministern med kollegor för den "förberedda, noggrant uträknade och i hemlighet genomförda operationen", enligt ett uttalande som Reuters återgav.

Åtta platser

Gisslangruppen - som även innefattade andra diplomater, soldater och barn - togs till fånga på Turkiets konsulat i Mosul i Irak den 11 juni, när IS intog staden. Säkerhetskällor uppger att de frigavs vid staden Tel Abyad i Syrien, vid den turkiska gränsen. Enligt den oberoende tv-kanalen NTV betalades ingen lösesumma för gisslan och inga strider ska ha ägt rum för att få loss dem. De uppges ha varit på åtta olika platser under sin fångenskap.

Gisslansituationen har bakbundit Natomedlemmen Turkiet när det gäller hotet från IS och Ankara har gjort klart att landet inte vill inta någon framskjuten roll i den allians mot jihadisterna som USA försöker få ihop.

TT

Publicerad: