Borg: Grekland måste följa avtal

– Det är ett stökigt läge för alla när det ser ut som det gör i Grekland, säger Anders Borg efter mötet med EU:s finansministrar i Bryssel.

Stockholm. Grekland var ingen särskild punkt på dagordningen, men självklart diskuterades det problematiska läget. Just nu avvaktar ministrarna vad som händer i Aten, men det är inte längre förbjudet att prata om att Grekland kanske väljer att lämna.

– Har man ett nyval som leder till att en ny regering ställer orimliga krav på omförhandlingar, ja, då är det nog i praktiken så att man kommit till vägs ände, säger Borg.

– Antingen gör man ett försök att följa avtalen, annars har jag svårt att se att det är realistiskt att de kan vara kvar i euron.

Även om ingen vet vad ett grekiskt utträde skulle innebära är det klart att det skulle bli oerhört tufft för grekiska hushåll och företag.

– Den typen av processer kostar framförallt för låginkomsttagare och pensionärer, som inte kan rulla över kostnader på arbetsmarknaden, säger Borg.

Det är också svårt att bedöma hur stora smittoeffekterna på andra euroländer skulle bli. Men Borg tror att Sverige har god motståndskraft:

– För svensk del har det inte någon avgörande betydelse, skulle jag tro. Vi har starka banker, praktiskt taget ingen riskfylld exponering mot Grekland, vi har starka offentliga finanser och en centralbank som bedöms som trovärdig.

TT