Utrikes

Krav på agerande i säkerhetsrådet

UTRIKES

New York. FN-chefen Ban Ki-Moon kräver att säkerhetsrådet agerar i Syrienkonflikten och varnar för att ett misslyckande innebär frisedel för ytterligare massakrer.

Ban uttryckte, liksom FN:s och Arabförbundets medlare Kofi Annan, vrede över massakern i byn Treimsa och krävde att säkerhetsrådet snabbt ökar pressen på president Bashar al-Assad.

– Jag uppmanar alla medlemsländer att gå till gemensam aktion för att omedelbart stoppa den tragedi som utvecklar sig i Syrien, sade han.

EU:s utrikeschef Catherine Ashton sade att massakern innebär ett uppenbart brott mot Kofi Annans fredsplan.

"Regimens användning av tunga vapen, som artilleri och helikoptrar, vilket har bekräftats av FN:s observatörer, är ett uppenbart brott mot dess åtaganden inom ramen för fredsplanen" sade hon i ett uttalande.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton krävde ett omedelbart eldupphör i området för att FN:s observatörer ska kunna ta sig till Treimsa.

– De som gjort sig skyldiga till dessa grymheter kommer att identifieras och ställas till svars, sade hon.

Flera västländer vill införa sanktioner om Syrien inte stoppar användningen av tunga vapen inom tio dagar. Ryssland säger dock nej till sanktioner och hotar lägga in veto om så krävs.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes