Arabförbundet stänger av Syrien

Publicerad:
Uppdaterad:

Kairo. Det mäktiga Arabförbundet har nu gått den syriska oppositionen till mötes och stängt av Damaskus från sin gemenskap på grund av regimens våld. Beslutet är ett hårt slag mot den syriske presidenten Bashar al-Assad.

I ett uttalande som lästes upp av Qatars premiärminister Hamad bin Jassim al-Than slogs det fast att "förbundet beslutat suspendera syriska delegationers aktiviteter i samband med Arabförbundets möten" samt att "ekonomiska och politiska sanktioner mot den syriska regeringen ska införas".

Dessutom uppmanade Arabförbundet medlemsstaterna att ta hem sina ambassadörer från Damaskus - men själva hemkallningsbeslutet överläts till de enskilda staterna.

Bjöd in oppositionen

Arabförbundet inbjöd också den syriska oppositionen till överläggningar i Kairo i Egypten, och enligt tv-kanalen al-Jazira hotade man även med att inleda någon form av övergångssamtal med oppositionen.

På en presskonferens sade den qatariske premiärministern att lördagens beslut ska träda i kraft den 16 november och att ett nytt möte inom kort ska bestämma vilka sanktioner som ska införas.

Syrien svarade å sin sida med att förkunna att beslutet var "olagligt och gick emot stadgarna" och att "det innebar ett slut för gemensam arabisk handling och det visade att förbundets ledning underkastat sig den västliga och amerikanska dagordningen", som den syriske ambassadören Youssuf Ahmad uttryckte det enligt statliga syriska medier.

Färdplan för fred

Det var den 2 november som samme qatariske premiärminister optimistiskt beskrev en överenskommelse man nått med Syrien om en särskild färdplan för fred, och att landet gått med på att stoppa våldet mot demonstranter och regimkritiker.

– Vi är glada över att vi nått den här överenskommelsen och kommer att vara ännu gladare när den omedelbart genomförs, sade Hamad bin Jassim al-Thani då.

Sedan dess har över 100 människor dödats av den syriska regimens våld enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch.

TT-AFP-Reuters

Publicerad: