Publicerad:
Uppdaterad:

Krav på krismöte efter ny massaker

Publicerad:
Uppdaterad:

New York. Oppositionen i Syrien anklagar regimen för ännu en massaker och kräver att FN:s säkerhetsråd har krismöte för att utreda händelsen. Uppgifter gör gällande att över 110 människor dödades i artilleribeskjutning i går.

– Över 110 människor dödades, varav hälften barn, av den syriska regimens styrkor i byn Houla, säger Bassma Kodami, ansvarig för utrikespolitiska ärenden i Syriska nationalrådet som är oppositionens största gruppering.

Även syriska människorättsobservatoriet (SOHR) har höjt dödssiffran i Houla kraftigt. Enligt SOHR:s uppgifter är antalet döda efter granatbeskjutningen i fredags uppe i minst 90.

Boende fortsatte i dag att fly från Houla, av rädsla för nya attacker från statliga styrkor, uppger SOHR. Reuters beskriver Houla som en samling byar i provinsen Homs.

Gårdagens artilleribeskjutning rapporteras ha startat sedan mindre strider förekommit mellan militär och oppositionsmilis i området.

I dag meddelade också rebellgruppen Fria syriska armén meddelade att den inte längre anser sig förpliktigad av FN-medlare Kofi Annans fredsplan, rapporterar AFP.

I helgen väntas en vapenlast på ett ryskt fartyg anlända till Syrien, rapporterar tv-stationen al-Arabiya. Västmaktskällor i FN beskrev uppgiften som trovärdig.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon uppmanade i går alla länder att inte förse någon part i Syrien med vapen, militär hjälp och utbildning. Men Syrien är en av Rysslands största vapenkunder och när förslag om vapenembargo lagts fram i FN:s säkerhetsråd har Ryssland stoppat detta med sitt veto.

Över 10 000 människor har dödats sedan revolten mot president Bashar al-Assads regim startade i fjol.

TT-Reuters

Publicerad:
Publicerad: