FN: Tchad-soldater dödade 30

Paris. Trupper från Tchad dödade 30 civila och skadade över 300 allvarligt i en attack mot en marknad den 29 mars i Centralafrikanska republikens huvudstad Bangui, enligt en FN-rapport som har undersökt händelsen.

Utredaren Rupert Colville har intervjuat överlevare och kommit fram till att en lastbilskonvoj från Tchads reguljära armé - alltså inte soldater som ingår i de fredsbevarande styrkorna - gick in på marknadsområdet och började skjuta vilt åt alla håll.

Enligt Colville öppnade de tchadiska soldaterna eld mot människorna på marknaden oprovocerat.

– När panikslagna människor flydde åt alla håll uppges soldaterna ha fortsatt skjuta urskillningslöst, sade Colville, enligt AFP.

I den preliminära utredningen kommer han fram till att minst 30 personer dödades och över 300 skadades allvarligt i attacken.

– Bland dessa fanns barn, funktionshindrade, gravida kvinnor och gamla, eftersom de hade minst möjlighet att springa för livet.

Tchad, som står för flest soldater till den 6 000 man starka fredsbevarande styrkan Misca, beslutade i fredags att dra tillbaka sina soldater från Centralafrikanska republiken. Orsaken är en "omotiverad och illvillig kampanj", enligt regeringen. De tchadiska soldaterna har anklagats för att ta ställning för den muslimska sidan i konflikten.

Centralafrikanska republikens utrikesminister skriver i ett uttalande att man djupt beklagar beskedet.

TT-AFP

Publisert: