Utrikes

Tolv gripna för kinesisk storbrand

UTRIKES

Peking. Polisen i Peking sade på torsdagen att den frihetsberövat en chef på Kinas statliga tv-station och elva andra efter ett fyrverkeri som satte eld på delar av bolagets nya högkvarter, som enligt planerna ska invigas i oktober.

De tolv misstänks för att ha orsakat måndagens brand där en brandman omkom och som nära nog förstörde en nästan färdig byggnad intill tv-stationen CCTV:s skyskrapa, som också är under byggnation men klarade sig utan mer omfattande skador.

Xu Wei, 50 år och ansvarig för China Central Televisions (CCTV:s) nya webbplats, hörde till dem som gripits, enligt polisen.

Nyhetsbyrån Nya Kina rapporterade att tre andra anställda på CCTV och åtta personer som tv-stationen anlitat för att anordna fyrverkerierna hade frihetsberövats.

Lågorna slukade det 30 våningar höga kulturcentrumet intill CCTV:s högkvarter. Byggnaden skulle även ha inrymt ett lyxhotell, liksom en tv-studio och ett IT-centrum.

Fem myndigheter har tidigare sagt att branden orsakades av fyrverkerier som CCTV skjutit av illegalt från sitt nya högkvarter för att fira avslutningen på det kinesiska nyåret. CCTV använde fyrverkeripjäser som är mycket kraftigare än vad allmänheten har tillåtelse att köpa, och man struntade i polisens order om att inte avfyra dem.

Kinesiska bloggare har trotsat censuren och hånat CCTV för debaclet, och några anser att tv-stationen har gjort sig förtjänt av branden som ett straff för dess propaganda.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes