Utrikes

Rösträtt i kongressen för Washington

UTRIKES

Washington. Invånarna i USA:s huvudstad ska snart, efter 200 år, äntligen få en röst i kongressen. På torsdagen röstade senaten ja med 61 röster mot 27. Representanthuset väntas anta ett liknande förslag i nästa vecka.

När de två kamrarna väl har jämkat samman sina förslag till ett gemensamt har president Barack Obama lovat att lagfästa det med sin signatur.

Torsdagens omröstning följdes av jubel från politiker som kämpat för att ge Washington rösträtt i kongressen.

– Fru talman, det jag verkligen vill säga är: halleluja, sade senator Joe Lieberman från Connecticut.

Men motståndarna tänker inte ge sig. USA:s konstitution godkänner bara att delstater har representanter i kongressen, inte distrikt, menar de, och därför lär förslaget bli föremål för granskning i Högsta domstolen.

Det faktum att Washington DC bara har en observatör utan rösträtt i representanthuset, och ingen egen senator, beror på att det inte är en egen delstat. DC står för District of Columbia, det område runt Washington som inte räknas som en egen delstat men ändå är helt fristående från de omgivande Maryland och Virginia.

Sedan kongressen flyttade till Washington från Philadelphia år 1800 har invånarna i huvudstaden betalat federala skatter men har aldrig fullt ut fått vara med och bestämma landets politik.

Först 1961 fick DC-invånarna vara med och rösta i presidentvalet och först 1971 fick de tillåtelse att sända en representant till kongressens representanthus.

Enligt förslagen som antagits i senaten och väntas bli antaget i representanthuset ska Washington få en röstberättigad medlem i representanthuset, men ingen senator.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes