Rivieran blev "en krigszon"

Publicerad 2015-10-04

Frankrike. Enorma regnmängder förvandlade delar av franska Rivieran till lervälling. Ett 20-tal människor tros ha omkommit när bilar sköljdes iväg, ett ålderdomshem översvämmades och tunnlar fylldes med vatten.

– Det var totalt kaos, berättar svenska Tina Frennstedt.

På bara tre timmar föll uppemot 180 millimeter regn, vilket fyllde gatorna i berömda turistorter längs med Medelhavskusten med lervälling i lördags kväll.

– Vattnet gick upp till knäna på Boulevard de la Croisette, mitt i Cannes. Det var som en krigszon. En del var panikslagna, säger frilansjournalisten Ninna Bengtsson, som befinner sig i staden.

President François Hollande besökte på söndagen katastrofområdet. Minst 17 människor har omkommit och ytterligare fyra personer saknas, enligt de lokala myndigheterna. Dödssiffran befaras kunna stiga i takt med att räddningsarbetare städar upp efter ovädret.

"Apokalyptiskt"

Minst sju personer har hittats drunknade i Mandelieu-la-Napoule, där de föll offer för vattenmassorna i samband med försök att rädda bilar ur ett underjordiskt parkeringsgarage.

– Det är apokalyptiskt. Det finns tusentals fordon. Det kan finnas fler kroppar, säger borgmästaren Henri Leroy till AFP.

I närheten av Antibes omkom tre personer när vattenmassor från floden Brague forsade in i deras ålderdomshem. Tre andra drunknade när deras bil fastnade i en tunnel i Vallauris-Golfe-Juan, enligt lokala myndigheter.

"Vi fick vada ut"

– Vid 18-tiden började det regna, sedan bara exploderade det, med blixtar över hela himlen, säger Stockholmsbon Tina Frennstedt till TT.

Hon befann sig på lördagen i byn Biot, i närheten av Antibes, för en jubileumsfest för företaget hon arbetar på. Men gruppen tvingades avbryta festen och evakuera huset för att ta sig till hotellet i Sophia Antipolis.

– Först gick strömmen och det blev alldeles mörkt. Sedan fick vi vänta i huset på bussar som skulle hämta oss. När vi skulle ut därifrån fick vi vada i vatten ända upp till knäna. Från bussen såg vi hur det hade rasat ner lera och sten över vägarna, säger Tina Frennstedt.

Tiotusentals strömlösa

Hundratals nordeuropeiska turister fastnade på flygplatsen Nice Côte d'Azur, sedan flyg ställts in. Tiotusentals hushåll blev strömlösa av ovädret och många vägar i området är fortfarande avstängda.

På lördagskvällen fick också matchen mellan Nice och Nantes i Ligue 1, den franska fotbollens toppdivision, avbrytas på grund av regnet.

I Italien har inte ovädret orsakat några större skador under sin fortsatta framfart, enligt italienska medier.

TT