Journalist attackerad i Turkiet

Publicerad 2015-10-01

Turkiet. En av Turkiets mest kända regeringskritiska journalister har blivit misshandlad av okända män utanför sitt hem i Istanbul. Dådet väcker oro om säkerheten för medarbetare på medier med en kritisk hållning till president Recep Tayyip Erdogan.

Journalisten Ahmet Hakan, som arbetar för tidningen Hürriyet och CNN Türk, fick skador på näsa och revben vid överfallet och var tvungen att söka sjukhusvård på torsdagen. Han har tidigare även fått ta emot ett antal dödshot.

Attacken kommer bara veckor efter det att åklagare inlett en undersökning mot mediehuset Dogan, där bland annat Hürriyet ingår, för att ha spridit "terroristpropaganda".

I början av september attackerades tidningsredaktionen av en folkmobb två gånger på en vecka. Tidningen har publicerat en film där en parlamentsledamot från det styrande AK-partiet uppges elda på folksamlingen utanför redaktionen och kalla mediehuset för en "terroristorganisation".

Enligt tidningen ska samma politiker även ha framfört hot mot den nu misshandlade journalisten.

Europarådets generalsekreterare Thorbjörn Jagland fördömer attacken.

"De upprepade attackerna på journalister i Turkiet har en avskräckande effekt på yttrandefriheten i landet", skriver han i ett uttalande.

TT-AFP-Reuters