IS sägs ha stulit tiotusentals pass

UTRIKES

Terrorism. Terrorrörelsen Islamiska staten (IS) har stulit "tiotusentals blanka pass" som kan ha använts för att smuggla in jihadister till Europa som flyktingar, skriver den tyska tidningen Welt am Sonntag.

IS kan, enligt västliga underrättelsekällor som tidningen hänvisar till, ha kommit över resehandlingarna i områden av Syrien, Irak och Libyen som kontrolleras av rörelsen.

Passen kan bli utfärdade till personer som kommer till Europa som asylsökande men är beredda att genomföra attacker, enligt tidningen.

Därutöver tjänar IS redan pengar på falska resehandlingar som säljs för 1 500 euro styck på svarta marknaden, skriver Welt.

De två oidentifierade männen som attackerade Stade de France i Paris har kopplats till två förfalskade syriska pass som använts för att komma in i Europa.

– Det stora inflödet av personer som reser till Europa okontrollerade utgör en säkerhetsrisk, säger Fabrice Leggeri, chef för EU:s gränskontrollorgan Frontex, till tidningen.

Leggeri säger att ingen kan garantera "att dokument som ser äkta ut faktiskt utfärdats av en myndighet" i krigshärjade länder som Syrien, där förhållandena är kaotiska. Det tyska inrikesdepartementet gör en liknande bedömning.

TT-AFP