Utrikes

Massregistrering av resenärer väntar

Politik. Efter fem års strider har nya EU-regler för att automatiskt registrera flygpassagerares personuppgifter klubbats igenom. Syftet är att avslöja terrorister, människosmugglare och andra grova brottslingar. Men kritiker ifrågasätter nyttan.

– Det ger oss ett viktigt verktyg i kampen mot terrorkrigsresenärer och för att kunna hålla koll på dem som ger sig iväg för att strida för IS i Syrien och Irak, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till TT.

Flygbolagen ska tvingas att samla in personuppgifter för alla resenärer på flyg till och från EU. Uppgifterna ska överlämnas till nationella myndigheter och lagras i fem år. Tanken är att det ska hjälpa polisen och säkerhetstjänster att upptäcka misstänkta resmönster.

Används på Arlanda

Redan i dag använder sig svensk polis av passageraruppgifter, skillnaden med de så kallade PNR-reglerna blir att uppgifterna kommer att lagras och ge polisen möjlighet att gå tillbaka i tiden. 70 procent av de som grips för narkotikasmuggling på Arlanda blir det tack vare PNR-uppgifter, enligt Ygeman.

EU-parlamentet har tidigare sagt nej till massregistreringen av integritetsskäl, men i vintras förhandlades en kompromiss fram med medlemsländerna. Vid torsdagens omröstning i Strasbourg röstade parlamentet ja med stor majoritet.

Kritiker hävdar att massregistreringen knappast kommer att hindra några terrorister. Till exempel har gärningsmännen i de senaste terrordåden använt sig av tåg och bil och flera av dem har redan varit kända av polisen.

"Dyrt och ineffektivt"

De Gröna och Vänstergruppen i parlamentet röstade nej till PNR-reglerna.

– Jag förstår att det finns ett starkt politiskt tryck på att göra något efter den senaste tidens terrorattacker, men det här är inte rätt väg att gå. PNR är dyrt, ineffektivt och innebär massövervakning av helt vanliga medborgare, säger EU-parlamentarikern Max Andersson (MP).

En del kritiker hävdar att det inte är bristen på information som är problemet, utan dåligt samarbete mellan EU-länderna. Nu blir det lättare att dela med sig av information över gränserna, men det kommer inte att lösa problemet helt, tror Anders Ygeman.

– Det finns fortfarande ett behov av att förbättra informationsutbytet mellan säkerhetstjänster i Europa. Det handlar mer om att bygga förtroende, och inte så mycket om att bygga nya system, säger han.

TT