Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Iraks armé inne i sydöstra Mosul

Uppdaterad 2016-11-02 | Publicerad 2016-11-01

Irak. Irakiska regeringstrupper har tagit sig in i den IS-kontrollerade staden Mosuls sydöstra delar, uppger armén för nyhetsbyrån AFP.

Uppgifter talar också om att uppemot 600 000 barn kan finnas bland de civila som är instängda i staden.

Irakiska soldater har gått in i stadsdelen Judaydat al-Mufti, enligt ett uttalande från arméledningen. Även BBC och andra medier återger uppgifter om att striderna nått Mosul. I de östra delarna har soldaterna även tagit kontroll över en byggnad som tillhör en lokal gren av det statliga tv-bolaget Iraqiya.

Tidigare under tisdagen erövrades byn Gagjali omkring 500 meter öster om Mosul, och miliser säger sig också ha tagit ett antal byar i sydväst.

"Kan inte fly"

Rörelsen ska ha använt lastbilar och minibussar för att transportera invånarna, men de flesta av fordonen vände tillbaka sedan de upptäckts från luften. Några av IS fordon ska dock ha nått Abu Sayf, omkring 15 kilometer utanför Mosul. Syftet med förflyttningen tros ha varit att skydda IS befästningar från attacker.

Iraks premiärminister Haider al-Abadi varnar IS-anhängarna i staden för vad som väntar dem om de inte lägger ner sina vapen.

– De har ingenstans att ta vägen, de kan inte fly. De kan endast ge upp, de kan dö eller ge upp, säger al-Abadi i irakisk tv enligt Reuters.

Många barn

Uppemot 600 000 barn kan finnas bland de människor som är instängda i Mosul, larmar Rädda Barnen - som efterlyser att de stridande parterna skapar en säker korridor för att släppa ut de instängda.

– Vi kan inte luta oss tillbaka och vänta på att en likadan situation som i Aleppo utvecklas medan det fortfarande finns möjligheten att få ut barn ur krigszonen, säger Maurizio Crivellaro, Rädda Barnens chef i Irak, enligt AFP.

Samtidigt kommer uppgifter från FN om att IS tvångsförflyttat tusentals civila till Mosul, förmodligen för att användas som mänskliga sköldar, rapporterar Reuters. IS försökte även flytta omkring 25 000 civila från staden Hammam al-Alil söder om Mosul tidigt i måndags morse, enligt FN.

Crivellaro kallar nuläget för ett "kritiskt ögonblick" för att hjälpa de instängda ut.

Rädda Barnen anger att ungefär 1,5 miljoner civila finns kvar i Mosul, men några helt säkra uppgifter om antalet finns inte.

TT