Presidenten flydde från Tunisien

Publicerad:
Uppdaterad:

Tunis. Efter veckor av politisk oro kastade Tunisiens president Zine el Abidine Ben Ali in handduken i går kväll och flydde till Saudiarabien. Bakom sig lämnade han ett land på randen till kaos.

Premiärminister Mohammed Ghannouchi tar tillfälligt över styret, och i dag (lördag) avser han att träffa företrädare för politiska partier för att bilda en ny regering.

– Jag lovar att jag kommer att respektera konstitutionen och genomföra de politiska, ekonomiska och sociala reformer som har utlovats (...) i samråd med alla politiska inriktningar, inklusive politiska partier och det civila samhället, sade Ghannouchi.

Till de utlovade åtgärderna hör allt från sänkta livsmedelspriser till införandet av "total yttrandefrihet".

Innan Ben Ali flydde meddelade han också att valet, ursprungligen planerat till 2012, ska tidigareläggas och hållas redan i sommar.

Flydde i panik

Före flykten hade landets president med olika eftergifter försökt att klamra sig fast vid makten, och demonstrationer tilläts. Men i går eftermiddag började våldsspiralen åter att snurra. Tårgasskjutande polis och stenkastande demonstranter drabbade samman; människor flydde i panik.

Ögonvittnet Montassar Khalfi berättade i telefon från Tunisien för TT att han precis hann undan innan våldsamheterna startade.

– Jag var där men tog mig snabbt därifrån när oroligheterna började. Manifestationen började lugnt med banderoller och människor som ville protestera. Sedan öppnade några eld och sköt mot demonstranterna. 15 personer dödades, det var studenter, ungdomar, rena katastrofen, säger han.

Nya oroligheter

Khalfi säger att folk är glada över att presidenten har lämnat landet men samtidigt inte nöjda med att premiärministern tagit över och vill i stället se Fouad Mebazaa, talesman för tunisiska deputeradekammaren i den rollen.

Det kan utlösa nya demonstrationer, enligt bedömare.

– De flesta tycker att Ghannouchi tillhör samma gäng som Ben Ali och skulle hellre vilja se Fouad Mebazaa som president, säger Khalfi till TT.

I går kväll infördes undantagstillstånd, och kort därefter omringades Tunis flygplats av armén.

Omvärldens reaktioner på den dramatiska händelseutvecklingen var försiktigt positiva. Frankrikes president Nicolas Sarkozy meddelade att han erkände det nya styret i Tunisien och tillade att han hoppas på en fredlig lösning i landet. I Washington löd budskapet att USA uppmanar Tunisien att respektera mänskliga rättigheter och att man följer utvecklingen. EU uppmanade Tunisien att finna en varaktig demokratisk lösning och vädjade till lugn.

Enligt svenska utrikesdepartementet, som avråder från resor till Tunisien, finns cirka 900 svenskar i landet varav 300 turister. Ingen av dessa uppges dock befinna sig i Tunis.

TT-Reuters-AFP

Publicerad: