Utrikes

Låst läge i östra Ukraina

UTRIKES

Ukraina. Den lilla staden Debaltseve som knyter samman Donetsk och Luhansk har blivit den stora konflikthärden, när vapenvilan ska hållas i östra Ukraina. Ingendera av parterna tycks vilja börja dra tillbaka de tunga vapnen.

Granateld hördes på måndagen vid den strategiskt viktiga järnvägsknuten Debaltseve, där tusentals ukrainska soldater till stor del är omringade av proryska rebeller. I staden finns omkring 5 000 civila som inte kan ta sig någonstans. Staden lider svår brist på mat och vatten, berättar en kommunal tjänsteman för AFP.

Observatörer från den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE har inte lyckats ta sig in i staden för att få en överblick över läget.

Rebellerna lovade öppna en korridor som skulle göra det möjligt för den ukrainska armén att dra sig tillbaka från staden - ett förslag som omedelbart avvisades.

Fortsatt ordkrig

Enligt avtalet, som undertecknades i Minsk förra veckan, skulle de stridande parterna börja dra tillbaka tung beväpning från frontlinjen senast vid midnatt lokal tid två dagar efter att det trätt i kraft.

Men i stället rasar ett ordkrig med beskyllningar och motbeskyllningar.

Den ukrainska armén hävdar att "fienden" - milisgrupperna i Donbass - fortsätter att beskjuta områden som den kontrollerar. Tre ukrainska soldater ska ha dödats och nio skadats sedan vapenvilan trädde i kraft.

"Fullständig vapenvila"

Rebellerna meddelar att de inte börjar dra sig tillbaka, förrän "fullständig vapenvila" råder.

– I enlighet med Minsk-överenskommelsen kan tillbakadragandet av militär utrustning endast ske under särskilda förhållanden och ett av dem är en fullständig vapenvila, sade Eduard Basurin, talesman för "försvarsdepartementet" i den självproklamerade folkrepubliken Donetsk.

Vapenvilan är tänkt att vara det första steget mot en fredsplan som ska få slut på den tio månader långa konflikt som krävt närmare 5 500 människors liv. Nästa steg är att båda sidor ska dra tillbaka tungt artilleri vid midnatt, fångar utväxlas och en säkerhetszon upprättas.

En skarp uppmaning från EU på måndagen om att omedelbart upphöra med beskjutningen tycktes ljuda för döva öron.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes