Utrikes

Biden: USA förebild mot terrorism

UTRIKES

Terrorism. Europa bör ta efter USA:s "smältdegel" för att integrera invandrare och på så vis förhindra våldsam extremism, framhöll vicepresident Joe Biden när Vita husets toppmöte om terrorism inleddes.

USA kallade till tredagarsmötet, med ministrar från runtom i världen, bland annat Sverige, efter terrordåden i Paris i januari. Mötet har sedan fått förnyad aktualitet efter händelserna i Köpenhamn.

– Vi måste få med oss våra samhällsgrupper och ta oss an dem som kan vara benägna att radikaliseras för att de är marginaliserade. Samhällen måste erbjuda bekräftelse för invandrargrupper, få dem att känna att de har möjligheter och en tillhörighet så att de avfärdar lockelserna med terroristernas skräckvälde, isolering, hat och avsky, sade Biden i sitt inledningsanförande.

Vita huset anser att Europa är särskilt sårbart för attacker eftersom invandrare på kontinenten oftare är mindre integrerade i samhället.

– Jag påstår inte att USA har alla svar, vi har bara större erfarenhet, sade Biden.

President Barack Obama ska tala senare i dag och i morgon.

Från Sverige deltar inrikesminister Anders Ygeman (S), Säpochefen Anders Thornberg och nationella samordnaren mot våldbejakande extremism Mona Sahlin.

Ygeman ska redogöra för vad Sverige gör för att motverka terrorism, bland annat i samtal med utrikesminister John Kerry. Ygeman vill också diskutera hur verktyg mot terror kan skärpas, som utbyte av biljettinformation, sade han i går inför sin resa.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes