Utrikes

Belgisk beredskap mot ny terror

UTRIKES

Bryssel. Höjd antiterrorberedskap råder i Belgien efter den landsomfattande insatsen mot misstänkta islamister.

Polisen själv antas ha varit målet.

– De hade planer på att döda poliser på gatan och på polisstationer, sade Eric Van Der Sypt från åklagarmyndigheten på en presskonferens vid lunchtid på fredagen.

– Man kan säga att vad som kunde ha blivit ett andra Paris har undvikits, sade samme man redan kvällen innan.

Då hade polisen slagit till mot det lilla Verviers i östra Belgien, dödat två misstänkta terrorister i en eldstrid och gripit en, allvarligt skadad. Därefter beslagtogs bland annat fyra kalasjnikov-gevär, fyra andra handeldvapen, sprängmedel, falska polisvästar och en avsevärd summa pengar.

Höjd säkerhet

Ytterligare tolv gripanden gjordes, framför allt kring storstäderna Bryssel och Antwerpen. Två personer som gripits i Frankrike ska dessutom begäras utlämnade. Antiterrorberedskapen har höjts till tre på en fyrgradig skala.

– Just nu känner vi inte till något konkret hot. Men vi vet att risken aldrig är noll, varken i Belgien eller någon annanstans, sade premiärminister Charles Michel efter ett extrainsatt regeringsmöte.

Också EU har höjt säkerheten kring sina institutioner i Bryssel. Ökad varsamhet gäller även för Sveriges EU-representation.

– Vi vidtar ju också åtgärder som behövs i de här sammanhangen, även om det inte finns några konkreta hot. Men när säkerhetsläget höjs så måste vi se över vad vi själva bör göra. Och det gör vi, berättar Sveriges EU-ambassadör Anders Ahnlid för TT.

Stängda skolor

Andra som vidtagit säkerhetsåtgärder är de större judiska skolorna i Bryssel och Antwerpen som alla höll stängt på fredagen.

Den höjda säkerheten är i allmänhet annars relativt diskret. Även om de belgiska myndighetskontoren längs Wetstraat/Rue de la Loi i centrala Bryssel var mer välbevakade än vanligt på fredagseftermiddagen så tycktes poliserna i sina televerksorangea västar ta ganska godmodigt på situationen.

Från Verviers vittnade boende om en desto mer dramatisk torsdagskväll. Strax före klockan 18 kom en stor mängd polisfordon till Rue de la Colline - en alldeles typisk belgisk stadsgata, med smala tegelhus på båda sidor om en rejäl lutning.

– De skrek "nu kör vi", sprang iväg och så hände allt väldigt snabbt. Jag hörde granatljud, eldskurar. . . Jag är lite chockad, lite rädd, överraskad att det kunde hända här, sade Verviers-bon Emrick Bertholet till nyhetsbyrån Reuters.

TT:s korrespondent

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes