Utrikes

Jordanien svarar med avrättning

UTRIKES

Terror. Jordanien har avrättat två islamistiska extremister som svar på Islamiska statens (IS) mord på en jordansk stridspilot. Det uppger en jordansk säkerhetskälla för AFP.

En av de två dödsdömda som hängdes i gryningen på onsdagen var irakiskan Sajida al-Rishawi. Hon dömdes till döden av jordansk domstol 2006 för sin inblandning i ett trippelbombdåd som tog 60 människors liv i huvudstaden Amman. Jordanien hade tidigare erbjudit IS att frige henne i utbyte mot den tillfångatagne piloten Mu'adh al-Kasasibah

Den andre avrättade var irakiern Ziyad Karboli som 2008 dömdes för mord på en jordanier och planer på terrordåd.

Starka reaktioner

Tidigare hade källan sagt att en grupp jihadister skulle börja avrättas som svar på mordet.

Reaktionerna blev starka både i Jordanien och internationellt sedan IS publicerat en video som sägs visa hur piloten bränts till döds.

"Jordaniens svar får jorden att skälva", sade informationsminister Mohammed Momani i jordansk tv.

Möte i Vita huset

Kung Abdullah II var på besök i USA när videon publicerades på internet. Han lovade att ta upp kampen mot extrermisterna i IS. USA:s president Barack Obama tog emot Abdullah vid ett hastigt arrangerat möte i Vita huset. Obama fördömde mordet på piloten och USA bekräftade tidigare löften om att ge Jordanien 3 miljarder dollar i säkerhetsbistånd under de kommande tre åren.

Piloten Mu'adh al-Kasasibah togs till fånga i december när hans plan störtade i norra Syrien när han deltog i den USA-ledda koalitionens flygattacker mot IS. Enligt jordansk tv dödades han sannolikt redan den 3 januari, innan IS erbjöd sig att skona hans liv och släppa en japansk journalist i utbyte mot att al-Rishawi skulle friges.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes