Kvarts miljon demonstrerade i Rumänien

Publicerad:

Rumänien. Över en kvarts miljon människor demonstrerade i rumänska städer mot regeringen beslut att minska straffet för vissa korruptionsbrott.

EU följer utvecklingen i landet - ett av Europas mest korrupta - med oro och nu väcks en misstroendeförklaring mot regeringen.

Mellan 130 000 och 150 000 personer samlades utanför regeringshögkvarteret i Bukarest för att visa sitt missnöje med dekretet, som tillkännagavs sent i tisdags. Demonstranterna ropade "tjuvar!" och "förrädare!" och krävde regeringens avgång. Protesterna utbröt även i 50-55 andra städer, där ytterligare 100 000-150 000 personer deltog.

De senaste åren har Rumänien växlat upp försöken att tackla den utbredda korruptionen. Nästan 2 000 personer har åtalats i rättsfall som kostat uppemot en miljard euro de senaste tre åren, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Rundar parlamentet

Flera ledande politiker utreds eller har ställts inför rätta för maktmissbruk, däribland den redan valfuskdömde ledaren för styrande Socialdemokraterna (PSD) Liviu Dragnea. Men nu har den PSD-ledda regeringen rundat parlamentet och godkänt ett akut dekret som avkriminaliserar vissa korruptionsbrott, bland annat maktmissbruk, om de ekonomiska skadorna inte överstiger motsvarande omkring 420 000 kronor. Det innebär att Dragnea, tillsammans med tiotals parlamentsledamöter och borgmästare från alla partier, nu kan undvika åtal.

– Jag förstår inte vad demonstranterna är upprörda över, sade Dragnea till journalister i tisdags.

Dessutom godkändes ett lagförslag om amnesti för fångar som inte dömts för våldsbrott och som avtjänar straff på upp till fem år. Det behöver dock godkännas av parlamentet.

Oppositionspartiet PNL ska inom kort lämna in en misstroendeförklaring mot regeringen, med rubriken "Legalisera inte stöld i Rumänien". När regeringens planer på att lätta på antikorruptionslagstiftningen blev kända utlöstes de största protesterna sedan 1989.

"Stor oro" i EU

Dekretet är enligt kritiker det största bakslaget för reformer mot korruption sedan Rumänien gick med i EU för tio år sedan. Regeringen motiverar beslutet med att lagstiftningen behöver förändras i linje med författningsdomstolens beslut och att överbeläggningen i fängelserna måste minska.

"Det är en sorglig dag för rättssäkerheten. Regeringen har ignorerat miljoner rumäners dröm att leva i ett land fritt från korruption", säger president Klaus Iohannis i ett uttalande. Han har också demonstrerat mot regeringsbesluten, som han anser i första hand syftar till att skydda politikerna själva.

EU-kommissionen följer utvecklingen med "stor oro" och understryker att kampen mot korruptionen måste "gå framåt, inte göras ogjord".

TT

Publicerad: