Hultqvist (S): Vad ska amerikanerna säga?

Publicerad 2017-02-19

Tyskland. "Vad kommer amerikanerna att säga?"

När Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) ska beskriva stämningen på den stora säkerhetskonferensen i München var det den frågan som satte den största prägeln.

För USA:s vicepresident Mike Pence och försvarsminister James Mattis handlade talen på konferensen mycket om att försöka dämpa den europeiska oron efter Donald Trumps hyllande av brexit, kritik mot Nato och till synes välvilliga inställning till Ryssland.

Något som de lyckades med, enligt Peter Hultqvist.

– Man har gjort uttalanden som har förklarat och stabiliserat situationen och det tycker jag är välgörande och bra. Jag tror att det togs emot bland de flesta på ett rätt så positivt sätt, säger han till TT.

Merkel lovar

USA vill att Natoländerna ska lägga mer pengar på försvaret, och nå ett mål på två procent av BNP. Något som Tysklands förbundskansler, kristdemokraten Angela Merkel, lovade att "göra allt" för att försöka uppnå från Tysklands sida.

Ett lite annat budskap kom från samma lands utrikesminister, socialdemokraten Sigmar Gabriel. Han sade visserligen att Tyskland förbinder sig till målet, men undrade samtidigt var de pengarna skulle komma i från. Han ville också se en bredare syn på säkerhet än bara militärt försvar.

– Jag ska inte ta ställning till den inrikespolitiska debatten i Tyskland, men det är inte säkert att BNP-måttet är hela sanningen om vad militär förmåga utgör, säger Peter Hultqvist.

"Ökar förmågan"

Peter Hultqvist säger att Sverige lägger mer pengar på försvaret, men någon ambition om att matcha Natos mål finns inte.

– Det jag tycker är det viktiga är att vi bryter trenden, att vi ökar den militära förmågan, säger Hultqvist, och lägger till att han inte har fått några påstötningar om att Sverige också borde jobba mot ett tvåprocentsmål.

Under konferensen har Hultqvist haft möten med, bland andra, ett flertal försvarsministrar, amerikanska militärchefer, Finlands president Sauli Niinistö och USA:s utrikesminister under Bill Clinton, Madeleine Albright.

På tisdag kommer Sigmar Gabriel till Sverige för att träffa Stefan Löfven.

TT