Franska högern blickar högerut

UTRIKES

Frankrike. Efter ett år fyllt av svåra nederlag ligger franska Republikanerna i ruiner. På söndag ska det liberalkonservativa partiet välja ny partiledare och mycket tyder på en rejäl högergir, då Laurent Wauquiez är favorittippad till partiledarposten.

Han har kallats "storfavoriten på lerfötter" av tidningen Le Figaro. När franska Republikanerna väljer ny ledare är allt ljus på Laurent Wauquiez, den segertippade 42-åringen från Lyon som väntas få uppdraget att samla upp spillrorna från motgångarnas år 2017. Men han står på skakig grund.

Efter fiaskot i vårens presidentval, då det traditionella högerpartiet inte ens lyckades ta sig till andra omgången, kom parlamentsvalen. Precis som i kampen om Élyséepalatset vann Emmanuel Macron och hans La République en marche en förkrossande seger och fick egen majoritet, medan Republikanerna fick nöja sig med 100 av nationalförsamlingens 577 mandat. En stor del av skulden lades på presidentkandidaten François Fillon, som tyngd av bedrägerianklagelser drog ett löjets skimmer över den republikanska kampanjen. Sedan dess har den franska högern slickat sina sår.

Splittrande person

Så kan Wauquiez ge sitt parti hoppet åter? Tveksamt, enligt Frankrikekännaren Ingmarie Froman.

– Han är en splittrande person inom Republikanerna, ingen som kommer att kunna ena partiet. Inte ens de som står bakom honom tror att han kan bli partiets presidentkandidat om fem år, säger hon.

Wauquiez har tidigare varit minister under Nicolas Sarkozy, bland annat med ansvar för arbetsmarknadsfrågor. I början av sin politiska karriär var han något av en mittenpolitiker, enligt Froman. Sedan dess har han successivt rört sig högerut, inte minst i värdefrågor, där han bland annat tagit ställning mot samkönade äktenskap, även om han backat från tidigare krav att upphäva den lag som möjliggör detta.

Tydlig oppositionspolitik

Det faktum att Wauquiez är en flankkandidat skulle göra det svårt för honom att sluta leden i partiet, tror Froman.

– Kommer han att kunna vinna över den socialliberala falangen som flockas kring Alain Juppé, och vinna deras förtroende? Det blir väldigt svårt, tror jag, säger hon.

TT: Eftersom Emmanuel Macron har dammsugit den politiska mitten - skulle valet av Wauquiez vara ett led i en strategi att gå åt höger?

– Det är inte avgjort än. Han har sagt att han vill föra en tydlig oppositionspolitik mot Macron, vilket i och för sig behövs. Jag kan tänka mig att Wauquiez kan plocka en hel del poäng om han lyckas bli ett tydligt oppositionsalternativ till höger, även om han har klent stöd i sitt eget parti, säger Froman.

TT