EU uppmanar Syrien att skydda civila

UTRIKES

EU. EU-ledarna uppmanar Syrien och dess allierade att omedelbart skydda och respektera civilbefolkningen.

Men EU är inte berett att införa nya sanktioner mot Ryssland.

Kriget i Syrien och den humanitära katastrofen i Aleppo överskuggade toppmötet i Bryssel. EU fördömde angreppen på Aleppo och anklagade den syriska regimen och Ryssland för att avsiktligt rikta in sig mot civila och sjukhus.

EU-ledarna kunde dock inte backa upp fördömandena med konkreta åtgärder. Bland andra Tyskland och Sverige vill se nya sanktioner mot Ryssland för den ryska militärens agerande i Syrien. Men det är inte aktuellt.

– Det är inte tillräckligt många som vill det. Det här kräver enhällighet, säger statsminister Stefan Löfven (s).

Kräver evakuering

I stället riktar EU-ledarna fyra uppmaningar till Syrien och dess allierade Ryssland och Iran. De kräver en säker och värdig evakuering av östra Aleppo, omedelbar hjälp och skydd för invånarna i östra Aleppo, skydd för medicinsk personal och anläggningar i hela landet och att internationell rätt ska gälla i Syrien.

Löfven tror att opinionsbildning direkt riktad mot de inblandade länderna spelar roll.

– Det är klart att det gör. Det går inte att sitta stilla i en sådan här situation, säger Löfven.

Storbritannien lovade i samband med mötet ytterligare över 230 miljoner kronor för humanitärt stöd. Enligt Löfven så är dock inte problemet brist på pengar, utan svårigheter att nå fram med hjälpen.

"Förlåter inte"

EU-ledarna fick även lyssna till östra Aleppos regimkritiske borgmästare som vädjade om EU-ansträngningar för att stoppa blodbadet och få till stånd en säker evakuering av östra Aleppo.

– Historien förlåter inte. Historien registrerar den internationella tystnaden inför brotten mot mänskligheten i Syrien, sade Hagi Hasan i ett möte med EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk dessförinnan, enligt AFP.

Tusk lovade efteråt att EU kommer att använda "alla diplomatiska kanaler" för att ordna hjälp till folket i Aleppo.

– Vi är inte så effektiva som vi skulle vilja vara. Men vi är heller inte likgiltiga till folkets lidande, sade Tusk på sin presskonferens efter mötet.

Ställs till svars?

I toppmötets slutdokument står också att de som begått brott mot internationell rätt, inklusive krigsbrott, måste ställas till svars.

På frågan om president al-Assad bör ställas inför rätta i internationell domstol svarar statsminister Löfven:

– Det får juridiken, den processen, utvisa. Uppenbarligen när sjukhus bombas, barn dras fram ur ruinerna och ambulanser attackeras på väg ut med skadade människor så sker något som gått långt utanför gränsen.

Bryssel, TT:s utsända