Nytt robottest från Nordkorea oroar

Publicerad:

Nordkorea. Nordkorea säger sig för första gången ha genomfört ett lyckat test av en interkontinental robot.

"Denna utveckling måste upphöra", säger utrikesminister Margot Wallström.

På USA:s nationaldag, dagen då Kinas och Rysslands ledare möts i Moskva, och bara några dagar före G20-mötet i Hamburg gör Nordkorea ännu ett robottest.

Det är första gången landet genomför ett lyckat test av en interkontinental robot, enligt nordkoreansk tv. Amerikanska analytiker bedömer att roboten hade kunnat nå Alaska i USA.

De första uppgifterna från andra länder gjorde gällande att det handlade om en medeldistansrobot, en linje som Ryssland håller fast vid.

Oavsett vilket är beskedet om testet "mycket oroväckande", tycker Sveriges utrikesminister Margot Wallström, som uppmanar Nordkorea att montera ned sitt kärnvapen- och robotprogram.

"Frågan bör snarast tas upp av FN:s säkerhetsråd. Den senaste utvecklingen understryker behovet av dialog för en fredlig lösning", säger hon i ett uttalande.

I japanskt vatten

Nordkorea hävdar att roboten nådde en höjd av 2 802 kilometer och flög 933 kilometer innan den landade i Japanska havet efter 39 minuters färd. Den landade i Japans ekonomiska zon, enligt officiella källor i Sydkorea, Japan och USA. Roboten sköts upp från landets östkust på tisdagsmorgonen lokal tid.

Från en del håll kommer spekulationer om att roboten skjutits upp just den 4 juli, USA:s självständighetsdag, för att reta USA. Även tidigare har Nordkorea skjutit upp robotar kring denna helgdag, enligt nyhetsbyrån Reuters.

USA:s president Donald Trump skriver på Twitter, med hänvisning till den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un: "Nordkorea har just skjutit upp en ny robot. Har inte den här killen något bättre att göra med sitt liv? Svårt att tro att Sydkorea och Japan kommer att tolerera det här så mycket längre. Kanske kommer Kina att sätta åt Nordkorea hårt och få detta nonsens att upphöra en gång för alla!"

Kina svarar att landet gör "outtröttliga försök" att lösa situationen med Nordkorea. Landets utrikesdepartement manar i ett uttalande till lugn och återhållsamhet, och motsätter sig att Nordkorea går emot reglerna från FN:s säkerhetsråd, enligt Reuters.

G20 på gång

Om bara några dagar är det dags för G20-mötet i Hamburg, där ledare från världens ekonomiska stormakter samlas. Ett av samtalsämnena väntas bli Nordkoreas kärnvapenprogram, som landet har fortsatt med trots sanktioner från FN:s säkerhetsråd.

I Moskva möttes under onsdagen Kinas president Xi Jinping och Rysslands president Vladimir Putin. De säger sig vara överens om att "frysa" både Nordkoreas upprustning och Sydkoreas och USA:s militärövningar i regionen.

Japans premiärminster Shinzo Abe vill att just Kina och Ryssland ska spela en mer konstruktiv roll i frågan.

– Jag vill å det starkaste mana till solidaritet från det internationella samfundet vad gäller frågan om Nordkorea, säger han enligt Reuters.

TT

Publicerad: