Publicerad:
Uppdaterad:

Oklar orsak bakom moskébrand

Publicerad:
Uppdaterad:

Ramallah. Mordbrännare stack natten till tisdagen en moské på den omstridda Västbanken i brand, och palestinier skyllde attacken på judiska bosättare. Israeliska brandexperter ville inte uttala sig om orsaken.

Moskén, som ligger i Lubban ash-Sharqiya söder om staden Nablus förstördes nästan helt, sade samhällets borgmästare Jamal Daraghma.

– Bosättarna satte eld på moskén. Vittnen hörde deras bilar nära moskén vid tre-tiden på natten och såg genom fönstret hur de tände på böcker därinne, berättade Daraghma för AFP.

Lubban ash-Sharqiya ligger nära tre judiska bosättningar: Eli, Maaleh Levona och Shiloh.

Den israeliska armén, som genom en civil förvaltningsgren kontrollerar Västbanken, sade sig inte kunna omedelbart vare sig bekräfta eller dementera uppgifterna.

Enligt palestinska säkerhetskällor skändade bosättare den 14 april en moské i Huwara nära Nablus genom att på väggarna klottra på hebreiska och måla en davidsstjärna.

I december vandaliserade bosättare en annan moské i byn Yasuf i Västbankens norra del. De brände heliga muslimska böcker och spraymålade hatbudskap på hebreiska. Händelsen fick bybor och israeliska soldater att drabba samman.

Det förekom israeliska uppgifter om att branden berodde på ett elfel. Israeliska brandexperter var på plats för att undersöka om branden uppstått efter en kortslutning. De ville dock inte uttala sig om möjliga brandorsaker.

Palestinska källor satte händelsen i samband med de stundande indirekta israelisk-palestinska samtalen. Attacker mot palestinier ökar varje gång som en israelisk regering företar sig något som bosättare uppfattar som ett hot mot deras ställning på Västbanken, enligt dem.

Den israeliske handelsministern Benjamin Ben Eliezer säger sig vara övertygad om att det var mordbrand och antydde att bosättare kan ha legat bakom.

– Jag har inte skuggan av ett tvivel om att deras syfte var att tända en eld i regionen och det är beklagansvärt, sade han till den israeliska arméradion, enligt Reuters.

Imamen i moskén, Sheikh Abdel Naser, sade till israeliska medier att han än så länge inte vill anklaga någon. Men han påpekade att området är omringat av bosättningar och att man avvaktar den palestinska polisens utredning.

Det är inte känt när de palestinsk-israeliska samtalen ska inledas. Men USA:s sändebud i Mellanöstern George Mitchell anlände till Israel i måndags vilket kan uppfattas som att de är mycket nära förestående.

TT-AFP

Publicerad:
Publicerad: