Utrikes

Ny dialog mellan Vatikanen och judar

UTRIKES

Vatikanen. Dialogen mellan den katolska kyrkan och judiska ledare ska återupptas efter kontroversen om den Förintelseförnekande biskopen Richard Williamson, uppger en källa inom Vatikanen.

Enligt källan ska det israeliska överrabbinatet ha ett möte med tjänstemän vid Vatikanen senast mitten av mars. Med all sannolikhet kommer påven Benedictus XVI att ta emot den judiska delegationen. Ett planerat möte den 1-4 mars hade tidigare inställts på grund av den kontrovers som utbröt när påven upphävde bannlysningen av Williamson och tre andra ultrakonservativa biskopar.

Redan nu på torsdag träffar påven enligt samma källa en grupp amerikanska judiska ledare från paraplyorganisationen CPMAJO.

Richard Williamson sade i en intervju i SVT:s Uppdrag granskning den 21 januari att högst 300 000 judar dog i de nazistiska koncentrationslägren och att de inte gasades ihjäl.

Sedan hans uttalanden fördömts av en lång rad politiska och religiösa ledare säger Williamson nu enligt tidskriften Der Spiegel att han ska granska dokumenten om Förintelsen igen. Om han finner bevis för att den systematiska judeutrotningen verkligen har ägt rum är han beredd att ändra uppfattning, men det "kommer att ta tid".

Williamson har bett påven om ursäkt för det obehag han vållat honom, men han har inte bett judarna om förlåtelse.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes