Utrikes

Zürich slopar skatteprivilegier

UTRIKES

Genève. Invånarna i den schweiziska kantonen Zürich röstade på söndagen överraskande för att slopa rika utlänningars skattelättnader.

Nästan 60 procent av deltagarna i den lokala folkomröstningen sade ja till att avskaffa "utländska miljonärers skatteprivilegier". Förslaget hade lagts fram av vänsterpartiet Alternativa listan.

Aldrig förr har partiet lyckats få folkligt stöd för något av sina förslag. Genom resultatet tvingas de lokala myndigheterna ändra de lokala skattelagarna.

Skattelättnaderna har lockat mängder av förmögna utlänningar till Schweiz, bland andra kändisar inom nöjes-, sport- och företagsvärlden. Enligt nyhetsbyrån ATS fanns det 137 personer i Zürich 2006 som hade särskilda skattelättnader.

I flera schweiziska kantoner kan rika utlänningar förhandla med de lokala myndigheterna om individuella skattesatser baserade på deras omkostnader, i stället för att betala inkomstskatt, förutsatt att de inte arbetar i landet.

I "skattesmitarnas" hemländer har detta ofta lett till kontroverser och kritik mot Schweiz. Men även inom Schweiz har missnöjet med denna praxis ökat på senare tid, inte minst för att välbärgade schweizare inte får samma möjligheter som de inflyttade miljonärerna.

Alternativa listan kommenterade valresultatet med att det förhoppningsvis ska sända en signal till resten av landet.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes