Pojke överlevde flygtur i hjulhus

Stockholm. En 16-årig pojke har överlevt en flygtur från Kalifornien till Hawaii - i flygplanets hjulhus. Pojken hittades av personal från flygbolaget Hawaiian Airlines, efter att dess flight 45 från San José landat på Maui på söndagen, rapporterar amerikanska medier.

Flygningen var mer än fem timmar lång. Flygbolaget har ingen information om hur pojken lyckats överleva så högt upp i luften, så länge.

"I nuläget är vi främst oroade över pojkens välbefinnande", heter det i ett uttalande från Hawaiian Airlines som återges av Reuters, i vilket det också sägs att pojken hade "extrem tur" som överlevde.

USA:s federala polis FBI ska ha kopplats in i utredningen.

Hur pojken överlevt syrebrist och de extremt kalla temperaturerna 10 000 meter upp i luften var inte omedelbart klart.

CNN skriver att myndigheterna inte vet vem pojken är. Han hade inget id-kort på sig, det enda han bar med sig var en kam. Tonåringen ska ha sagt till FBI att han rymt hemifrån efter att ha bråkat med sin familj. Övervakningsfilmer från flygplatsen i San José visar hur han hoppar över stängslet och tar sig in på området.

När planet landat på Maui ska pojken ha hoppat ner från hjulhuset och börjat gå på landningsbanan och då upptäckts av personal.

Tom Simon, talesperson för FBI i Honolulu, säger enligt Los Angeles Times att pojken varit medvetslös under merparten av färden men att han undersökts av läkare och är oskadd. Han minns dock inget av färden.

Pojken kommer inte att åtalas och har överlämnats till sociala myndigheter.

TT

Publisert: