Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Ljus och mörker i Tacloban

Publicerad 2013-11-12

Manila. Hela det normala samhället i filippinska Tacloban är utslaget och människor kämpar för att ta sig därifrån. Samtidigt säger regeringen att plundringen upphört och hjälpsändningar når fram.

En militär specialstyrka har drivit tillbaka en folkhop vid flygplatsen i Tacloban tidigt i morse, sedan förtvivlade människor försökt tränga sig ombord på ett transportplan på väg till Manila.

Många familjer hade vandrat i det kraftiga regnet i timmar med hopp om att komma ombord och bad gråtande militären om hjälp. Sjuka, små barn och gamlingar togs ombord först, skriver Reuters.

Enligt uppgifter från militären har filippinska trupper dödat två beväpnade rebeller som attackerade en hjälpkonvoj på väg till Tacloban i dag. Totalt 15 kommunistrebeller attackerade konvojen. Inga soldater skadades.

I Tacloban kantas fortfarande gatorna av kroppar, medan hundratals soldater och poliser patrullerar. Regeringen har placerat ut pansrade fordon, upprättat vägspärrar och infört nattligt utegångsförbud.

Alla myndighetsfunktioner har slagits ut av stormen. Det enda som fungerar är militären, säger kapten Ruben Guinolbay i Tacloban till Reuters.

Tjänstemän i staden är döda, saknas eller är så förtvivlade av sorg att de inte kan arbeta. Av stadens 293 poliser har bara 20 inställt sig för tjänst, enligt inrikesminister Manuel Roxas. Han pekar också på ljusglimtar:

– Vi har stabiliserat situationen i dag, det finns inte längre några rapporter om plundring. Matsändningar kommer in. Upp till 50 000 matpaket kommer in varje dag, paket som vardera kan föda en familj på fem personer i upp till tre dagar, säger han.

Provinshuvudstaden har 220 000 invånare.

Hjälpsändningar börjar nu, fyra dagar efter tyfonens framfart, nå in till landet. Lastbilar med förnödenheter trängdes på vägen från flygplatsen med mötande människor som försökte ta sig dit, i hopp om att kunna lämna förödelsen.

– Det är farligt. Människor är arga och vet inte vad de gör, sade en soldat.

Medan hjälpen når Tacloban kämpar räddningsarbetare förtvivlat med att nå drabbade orter som fortfarande saknar kontakt med omvärlden. Först då kan man se katastrofens totala omfattning.

– Det finns hundratals andra städer och byar spridda på en sträcka av tusentals kilometer i tyfonens bana, med vilka alla kommunikationer brutits, säger Natasha Reyes, koordinator på Läkare utan gränser.

– Ingen vet hur situationen är på dessa avlägsna orter på landsbygden, och det kommer att ta ett tag innan vi får den fullständiga bilden klar för oss.

Nära 14 000 personer och drygt 800 fordon från hjälporganisationer och frivilliga är på plats på olika strategiska platser. De fyra flygplatserna Busuanga, Roxas, Kalibo och Tacloban är fortsatt stängda.

– Vi väntar oss det värsta, sade John Ging, chef för FN:s humanitära insats, och FN varnar för kraftigt stigande dödssiffror.

I eftermiddag lyfter ytterligare en svensk hjälpsändning. Ulrika Edén, till vardags projektledare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), följer då med.

– Det här påminner rätt mycket om Haiti i hur snabbt det utvecklats och hur stort det är. Det här har gått väldigt fort och man vet inte hur stort det kommer att bli, säger hon.

I det team som nu skickats finns personer med en rad specialkunskaper. Bland utrustningen finns tält, sängar men också möjligheter att kunna utföra vattenrening.

USA har sänt hangarfartyget George Washington med över 80 plan och följefartyg från Hongkong. Styrkans helikoptrar och flygplan kommer att flyga i skytteltrafik för att förse överlevande med vatten, mat och mediciner.

Fartyget har också en anläggning för vattenrening som kan producera 1,5 miljoner liter färskvatten om dagen, enligt sin webbsida.

Även det brittiska örlogsfartyget HMS Daring är på väg. Hon lämnade i dag Singapore och väntas vara framme inom två-tre dygn.

Totalt har 6,9 miljoner personer påverkats i 39 provinser. 582 000 av dem har tvingats lämna sina hem, rapporterar TT:s utsände.

FN vädjar i dag om nära 300 miljoner dollar till hjälp för de drabbade i Filipperna.

– Vi har tillsammans med regeringen precis sjösatt en plan som fokuserar på livsmedel, hälsa, sanitet, logi, röjning samt skydd för de allra svagaste, och jag hoppas mycket på att våra givare kommer att vara generösa, sade Valerie Amos, chef för FN:s humanitära insatser, enligt AFP.

Amos prisade den hjälp som redan strömmat in från flera håll i världen men sade att mycket mer återstår att göra.

Det finns ännu inga uppgifter om att svenskar skadats i samband med tyfonen.

– Ett 20-tal svenskar har ännu inte hörts av, säger Maria Parent på UD:s pressjour.

Listan över saknade ändras hela tiden när några hörs av och andra tillkommer.

Personal från svenska ambassaden i Bangkok har anlänt till Manila. Ambassaden har haft ett nära samarbete med den norska ambassaden i Filippinerna samt biståtts av konsulaten i Manila och på ön Cebu.

På de stora turistdestinationerna i området, Bohol och Boracai, har tyfonen inte orsakat lika omfattande skador som på öarna Leyte och Samar enligt norska ambassaden, säger Maria Parent.

TT-AFP-Reuters