Dödlig bilbombsattack i syriska Hama

Publicerad 2013-10-20

Damaskus. En bilbombsattack i staden Hama i centrala Syrien har krävt minst 30 offer.

"Terroristattacken" ska ha skett nära ett företag som tillverkar lantbruksmaskiner, i utkanten av den regimhållna staden. Minst 30 människor dödades och flera skadades av bomben.

Dådet rapporterades även av oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) i Storbritannien.

"En våldsam explosion skakade Sinaa-motorvägen i Hama nyligen. Den följdes av intensiv skottlossning", hette det i ett uttalande. Samtidigt har FN:s och Arabförbundets fredssändebud Lakdar Brahimi fortsatt sitt arbete för att få till fredssamtal i Genève. Nu står det klart att den högt emotsedda fredskonferensen kommer att hållas i Genève den 23 november, uppger Arabförbundets ordförande Nabil al-Arabi.

Nabil al-Arabi svarade på frågor från journalister i Kairo, efter att ha mött Brahimi som gett honom beskedet om konferensen.

Trots stöd från USA och Ryssland är det dock mycket oklart om en fredskonferens kan äga rum. Detta bland annat eftersom den syriska oppositionen är så splittrad. I nästa vecka ska oppositionsalliansen Syriens nationella koalition (SNC) rösta om huruvida man vill delta i en eventuell fredskonferens. Syriska nationella rådet, som ingår i koalitionen, har hotat att lämna SNC om man beslutar sig för att delta i Genèvesamtalen.

TT-AFP