Lejonjakten synas nu även i USA

Zimbabwe. Polisen i USA utreder mordhot som riktats mot tandläkaren Walter Palmer som fällde lejonhannen Cecil i Zimbabwe.

Palmer själv säger att han inte har gjort något fel, men det väntas nu en utredning av om han också bröt mot amerikansk lag.

Palmer har i medier över hela världen hängts ut som "lejonmördare" och reaktionerna har inte låtit vänta på sig. På Twitter skriver en användare: "Låt oss hoppas att Walter Palmer, som så modigt dödade ett magnifikt lejon i Zimbabwe med pilbåge, möter ett liknande öde snart."

Palmer har fått flera andra hot i samma stil både på Twitter och på sin mottagnings företagssida på Facebook. I hans hemstat Minnesota har Bloomingtonpolisen bland annat börjat patrullera utanför hans hem.

Minnesota-politikern Betty McCollum, som sitter i USA:s representanthus, har bett åklagarmyndigheten och en amerikansk motsvarighet till Naturvårdsverket att utreda om Palmer också bröt mot amerikansk lag vid tjuvjakten.

Tjuvjakten "sinnessjuk"

Palmers tandläkarmottagning är stängd. Utanför lokalerna har människor lagt gosedjur och blommor för att hedra minnet av lejonet. Flera kändisar har reagerat på tjuvjakten. Den brittiske komikern Ricky Gervais twittrar: "Det är inte för mat, det är inte för jakten. Det måste vara njutningen att döda. Sinnessjukt".

Två utpekade medbrottslingar i Zimbabwe misstänks för jaktbrott: jägaren Theo Bronkhurst och Honest Ndlovu, ägare till en privat jaktpark. Enligt flera medier beviljades Bronkhurst på onsdagen frihet mot borgen i väntan på rättegång som inleds den 5 augusti.

Båda riskerar långa fängelsestraff och böter.

Även Bronkhursts son är efterlyst och ska förhöras.

Palmer själv bemötte anklagelserna i ett uttalande till NBC News i tisdags, där han hävdade att han hade alla nödvändiga tillstånd och inte hade skäl att ifrågasätta lagligheten i jakten förrän den var över. I uttalandet som Palmer enligt flera medier ska ha skrivit med hjälp av ett pr-företag säger han också att han djupt beklagar att hobbyn som han älskar och utövar lagligt resulterat i lejonets död.

Lockades med åtel

Den 13 år gamla lejonhannen levde i nationalparken Hwange, där han var en av de stora attraktionerna, uppmärksammad för sin svarta man. Den 1 juli sköts lejonet, flåddes och halshöggs. Enligt tidningen The Herald skadsköts djuret först med pil och båge. Därefter - efter 40 timmar - fälldes djuret med gevär

Cecil lurades ut ur nationalparken med hjälp av åtel - ett bete i form av ett dött djur - som fästs vid tjuvjägarnas bil. Betet är ett vanligt knep för att få vilda djur att lämna marker där det är olagligt att döda dem.

Rubbar ordningen

Palmer är dömd för jaktbrott tidigare. Då handlade det enligt Reuters om björnjakt i Wisconsin, USA, och han ljög i sammanhanget för en viltvårdande myndighet om sina förehavanden.

Han betalade enligt flera medier motsvarande nära en halv miljon kronor för att få tillfälle att fälla lejonhannen.

Johnny Rodrigues, chef för den zimbabwiska naturvårdsorganisationen ZCTF, har varnat för att också Cecils sex ungar av hankön lever farligt nu eftersom en ny hane inte kommer låta dem leva.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM