Val utlyst i Katalonien

Publicerad:
Uppdaterad:

Spanien. Katalonien går som väntat till val i september - på pappret ett regionalval men i praktiken en folkomröstning om självständighet från Spanien.

Regionens president Artur Mas sticker inte under stol med att det inte rör sig om ett vanligt regionalval.

– Politiskt blir det inte ett normalt val, politiskt blir det en folkomröstning om Kataloniens frihet och suveränitet, sade Mas i förra veckan, enligt AFP.

Regeringen i Madrid har gjort klart att det kan bli aktuellt att försöka blockera valet. Den spanska författningsdomstolen har redan ogiltigförklarat flera av Kataloniens försök att stärka sitt självstyre och röra sig mot självständighet. En planerad folkomröstning i november förra året omvandlades därför till en "symbolisk omröstning". Runt 80 procent röstade för att bryta med Spanien - men bara 40 procent av väljarna deltog.

Artur Mas och andra självständighetsivrande parter låter sig inte avskräckas. Enligt Mas kan det bli aktuellt att utropa självständighet redan under 2016 om jasidan vinner i valet den 27 september. Nyligen gick Mas regeringsparti CDC, vänsterpartiet ERC och flera organisationer samman i en valallians: "Tillsammans för ja".

TT

Publicerad: