Flyktingpojkar utnyttjades i Danmark

Publicerad 2016-11-01

Danmark. Danska Langeland skakas av sexbrottsanklagelser mot en vikarie på ett hem för ensamkommande flyktingpojkar. Nu avslöjas att kommunen känt till uppgifterna sedan i juni utan att informera migrationsverket.

Skandalen blev känd för allmänheten i mitten av förra veckan när Tullebølles flyktinghem stängdes efter ett större slagsmål inne på boendet, skriver Jyllands-Posten. I samband med stängningen berättade medier om en polisanmälan från i juni mot en av de anställda: En kvinnlig vikarie misstänks ha begått sexuella övergrepp mot pojkar på hemmet och ska ha fångats på bild när hon utnyttjade dem.

Dokument som Radio24syv har kommit över visar att flera chefer i kommunen känt till misstankarna sedan den 10 juni, utan att vidta de åtgärder som lagen kräver, till exempel att föra vidare uppgifterna till danska migrationsverket, enligt Ritzau.

I måndags beslutade kommunen att stänga av Langelands asylchef på grund av händelserna. Borgmästare Bjarne Nielsen hävdar bestämt att han hölls ovetande, och att hela ledningen i kommunen nu ska sättas under lupp, närmaste bestämt "gås igenom med luskam" som det danska uttrycket lyder.

Händelsen har kommenterats av Integrationsminister Inger Støjberg (V), partikamrat med Bjarne Nielsen, som säger till Jyllands-Posten att hon är missnöjd med kommunens agerande.

– Vilka personalmässiga konsekvenser det ska få ligger på Langelands kommun, säger hon.

TT