Forskare förvånad över pristagare

Nobelpriset. Märkligt och överraskande. Så ser flera experter och forskare på valet av fredspristagare - eftersom priset bara går till den ena parten i konflikten i Colombia.

Fredsforskaren Peter Wallensteen är överraskad men anser samtidigt att argumenten är rimliga - att Nobelkommittén vill fortsätta uppmuntra till ett fredligt slut på konflikten i Colombia. Hur Farcgerillan reagerar på att bara president Juan Manuel Santos prisas kommer att få stor betydelse för den fortsatta fredsprocessen, enligt honom.

– Ja, man får väl hoppas att de ser det som en uppmuntran. Det hänger väldigt mycket på vad Santos själv säger. Hans reaktion blir väldigt intressant - om han fortsätter att vara "inklusiv" och se Farc som en part i det hela, säger han.

Överraskning

Wallensteen är lika överraskad som de flesta andra över att inte priset gick till båda parter i förhandlingarna.

– Nobelkommitténs ordförande ville ju inte alls kommentera varför man inte gav det till Farc. Det är ju överraskningen. Normalt hade man förväntat sig att båda sidor skulle få priset, men här betonar man då Santos som förhandlare och statschef.

Dan Smith på det svenska fredsforskningsinstitutet Sipri håller med.

– Det krävs minst två parter för att få slut på ett krig. Men jag noterar att man tidigare inte inkluderade IRA när den irländska fredsprocessen prisades. Om man tar tjuren vid hornen och ger priset till en fredsprocess som ännu inte fått folkets godkännande, då hade jag gett det till båda sidor.

Sociologen och mångåriga Colombiakännaren Anders Rudqvist tycker att beslutet är märkligt.

– För mig är det ganska absurt att inte både regeringen och Santos å ena sidan, och Farc å andra sidan, har fått dela på det här priset. För det är trots allt två parter som suttit med vid förhandlingsbordet.

Inget ensamjobb

Agnes Hellström, ordförande i Svenska freds- och skiljedomsföreningen, understryker att bland andra kvinnor och civilsamhället varit delaktiga i den långa fredsprocessen. Att Nobelkommittén då lägger fokus på en part är problematiskt, ett sätt att exkludera de andra som spelat en viktig roll.

– Man kan ju inte föra fredssamtal ensam, konstaterar hon.

Mats Karlsson, direktör vid Utrikespolitiska institutet, anser att Colombias president gjort sig väl förtjänt av priset.

– Det är ännu viktigare nu när osäkerheten i Colombia är så stor, säger han.

Kan ge freden en skjuts

Karlsson beskriver konflikten med Farcgerillan som den värsta i Latinamerika. Han säger att priset kan ge fredsprocessen en skjuts i ljuset av att colombianerna röstade nej till avtalet i förra helgens folkomröstning.

Att Nobelkommittén inte lyfter fram båda sidorna i förhandlingen kommenterar Mats Karlsson så här:

– Man ville fokusera på offren. Och Juan Manuel Santos har verkligen tagit ledningen i fredsarbetet. Han är en viktig symbol, både för offren och för demokratin i Colombia.

TT

Publisert: