Astronauten John Glenn död

UTRIKES

USA. Den amerikanske tidigare astronauten och politikern John Glenn har avlidit 95 år gammal, uppger Ohio State University.

John Glenn lyckades skapa historia två gånger i sitt liv - han var den första amerikanen att färdas i omloppsbana runt jorden och den äldsta att resa till rymden.

"Vi är ledsna över förlusten av sen. John Glenn, den första amerikanen i omloppsbana runt jorden. En äkta amerikansk hjälte. Bra resa, John Glenn. Ad astra (mot stjärnorna)", skriver den amerikanska rymdstyrelsen Nasa på Twitter.

John Glenn avled på torsdagen i Columbus i Ohio. Han har de senaste åren haft vacklande hälsa och genomgick en hjärtoperation 2014, och har även drabbats av cancer.

Obama hyllar

Glenn var också stridspilot under andra världskriget och Koreakriget. 1998 blev han som 77-åring den äldsta människan i rymden under en färd med rymdfärjan Discovery.

"Med Johns bortgång förlorar vår nation en ikon och Michelle och jag har förlorat en vän", skriver den demokratiske presidenten Barack Obama i ett uttalande, enligt tidningen USA Today.

Enligt Obama har John Glenn visat nationen att "med mod och ett utforskande sinne finns det ingen gräns för de höjder vi kan nå tillsammans".

"En hjälte"

Även den tillträdande republikanske presidenten Donald Trump hyllar John Glenn, på Twitter:

"I dag har vi förlorat en stor pionjär i luften och rymden i John Glenn. Han var en hjälte och inspirerade generationer av framtida utforskare. Han kommer att bli saknad", skriver han.

Från 1974 och 24 år framåt var Glenn också demokratisk senator för delstaten Ohio.

"John Glenn är, och kommer alltid att vara, Ohios lokala hjälte, och hans bortgång i dag är ett tillfälle för oss alla att sörja", skriver Ohios republikanske guvernör John Kasich i ett uttalande.

TT-AFP