Exilkubaner kan avgöra Rubios öde

Publicerad:
Uppdaterad:

USA. På tisdag är det vinna eller försvinna för Marco Rubio. Tar han inte hem primärvalet på hemmaplan i Florida ses han som chanslös mot Donald Trump i kampen om Republikanernas presidentkandidatur.

Floridasenatorn Rubio hoppas på Miami-kubanernas stöd, men denna röststarka grupp blir allt mer oförutsägbar.

I september kunde överraskade badgäster utanför Miamihotellet Ritz-Carlton se en båt byggd av gamla plåttunnor glida i land. Besättningen bestod av tolv kubaner och en hund som tillbringat sex dygn till sjöss. Sedan Fidel Castros maktövertagande för över ett halvsekel sedan har 1,1 miljoner människor lämnat Kuba för USA och 77 procent av dem beräknas ha bosatt sig i Florida. Ytterligare en miljon amerikaner har kubanska rötter.

Marco Rubios föräldrar lämnade Havanna för Miami 1956 och han hoppas på starkt stöd från exilkubanerna på tisdag. Vinner inte Floridasenatorn på hemmaplan lär det innebära slutet för hans kampanj. Prognoserna talar dock emot Rubio - Donald Trump leder, Rubio är tvåa och skuggas av Texassenatorn Ted Cruz som även han har kubanska rötter.

Esteban Rodríguez, 51, bor i Miami-stadsdelen Little Havanna och kom hit från Kuba för 20 år sedan. Han kommer att rösta på Donald Trump.

– Trump kommer att vara bra både för Kuba och USA. Han är en framgångsrik affärsman - och USA är business, det är vartenda land världen över. Till och med Kuba, säger Rodríguez och drar ett bloss på sin cigarr.

"Dold agenda"

Även Trump har koppling till Florida - han bor deltid på sin lyxiga golfanläggning i Palm Beach. Miljardären har dock kritiserats för att sparka lokalbor och i stället ta in säsongsarbetare från utlandet.

Men Rubio-anhängaren Mirta Marea, 72, jämför Trump med Fidel Castro.

– Trump gör samma sak som Castro genom att lova förändring. De fattiga och medelklassen, ja alla, litade på honom. De har båda en dold agenda och även Trump visar tids nog sitt rätta ansikte.

I handen håller hon en kaffe från restaurang Versailles, en samlingspunkt för Miamis kubaner. Där finns gott om kritiker till president Barack Obamas normaliserade relationer med Kuba men många stöder även tövädret.

Både Rubio och Cruz anser att Obama har gett efter utan att sätta ordentlig press på Kuba. Rubio fick ovationer under veckans tv-debatt här i Miami då han lovade en hårdare linje. Trump är mer positiv till upptinade relationer men han lovar att förhandla sig till en bättre lösning.

Mirta Marea tror och hoppas ändå att även Rubio som president skulle fortsätta i Obamas fotspår.

– Han kommer att kompromissa med Castrobröderna i vissa frågor men inte om allt.

Inte homogen

Exilkubanerna är bara en av många latinamerikanska grupper i Florida, en delstat som till 24 procent är spansktalande. Kubaner är dock privilegierade i USA, de som tar sig hit får uppehållstillstånd samtidigt som många från Mexiko och Centralamerika ges en enkelbiljett tillbaka. Det talas ofta om vikten av att vinna de spansktalandes röster men den allt större minoriteten är inte homogen. Latinamerikaner röstar främst på Demokraterna, Miamikubanerna däremot på Republikanerna. Även detta börjar dock nu luckras upp.

Rayner Rodríguez Díaz fick för nio år sedan visum för att resa till USA på en läkarkonferens och återvände aldrig till Kuba. Nu kommer han att rösta på Hillary Clinton.

– Bernie Sanders är för extrem åt vänster, jag tror inte många kubaner röstar på honom. Inte för att jag tror att han är en riktig kommunist men ändå, säger han och skrattar.

Rubios hårda linje ger han inget för.

– Han vill vrida tillbaka klockan. De flesta som kom hit efter 1980 har ett annat sätt att tänka.

Miami, TT:s utsände

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN