Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Budgeten kan fälla norsk regering

Publicerad 2016-12-02

Norge. Den norska regeringen kämpar för sin överlevnad. En budget måste presenteras senast på måndag, annars hotar regeringskris. Men än finns ingen överenskommelse med stödpartierna.

Förhandlingarna mellan regeringspartierna Høyre och Fremskrittspartiet och de borgerliga stödpartierna Kristelig Folkeparti och Venstre har pågått i veckor, utan resultat. Samtalen är nu inne i elfte timmen.

– Det är fortsatt mest sannolikt att vi inte blir eniga om budgeten, sade KrF-ledaren Knut Arild Hareide mellan två sittningar med statsminister Erna Solberg (H) och finansminister Siv Jensen (Frp).

Kort därefter rapporterade Stavanger Aftenblad, med hänvisning till källor, att regeringen kommit med ett nytt bud värt sex miljarder norska kronor för att gå stödpartierna till mötes.

Budgeten ska klubbas igenom efter en debatt i Stortinget på måndag. Om Solberg inte lyckas samla tillräckligt med stöd är regeringskrisen ett faktum.

Bilar och miljö

Den största knäckfrågan under förhandlingarna har varit trafikpaketet. Regeringen vill höja skatten på bensin och diesel, men i gengäld införa andra lättnader för bilister. Det är framför allt Venstre emot, med hänvisning till miljön. Kristelig Folkeparti efterlyser i sin tur mer satsningar på välfärden.

Den politiska motståndaren Sosialistisk Venstreparti uppmanar stödpartierna att fälla regeringen, för att Norge bättre ska kunna leva upp till Parisavtalet. Men det är oklart vad alternativet till den sittande regeringen är. En tänkbar lösning är en ren Høyreregering, utan Fremskrittspartiet.

– Det är mest troligt. Statsministern slipper då åtminstone att förhandla med finansministern. Det finns en större enighet till vänster i politiken om Høyre, än till höger, säger professor Frank Aarebrot till NTB.

Svaga lösningar

Ett annat alternativ skulle kunna vara att Venstre, KrF och Høyre bildar en tillfällig mittenregering. Men Fremskrittspartiet har redan varit tydligt med att partiet inte skulle stödja en regering som partiet själv inte är med i.

Om inte heller det skulle lyckas hamnar bollen hos Arbeiderpartiet som visserligen gärna vill regera, men efter att ha vunnit ett val. Även AP skulle nu ha svårt att få tillräckligt med stöd i Stortinget för sin politik.

– AP har väldigt lite att vinna på att ta över nu, säger valforskaren Bernt Aardal till VG.

TT-NTB