Utrikes

Pakistan öppnar för nya Natokonvojer

UTRIKES

Washington. USA frigör motsvarande närmare åtta miljarder svenska kronor till den pakistanska militären.

Beskedet kom under tisdagskvällen, kort efter Pakistans beslut att häva gränsblockaden och åter tillåta Nato-konvojer att gå genom Pakistan in till Afghanistan.

Pengarna kommer från en fond tänkt att stödja koalitionspartners, och ska ersätta Pakistans kostnader för operationer inom terrorbekämpning.

Utbetalningen har tidigare hållits tillbaka på grund av spänningar mellan länderna, inte minst på grund av blockaden.

Efter sju månaders blockad gick Pakistan på tisdagen med på att öppna de för Nato så viktiga transportlederna mellan Pakistan och Afghanistan igen.

Transportlederna stängdes i november förra året efter att 24 pakistanska soldater dödats av misstag i en Natoledd flygattack nära den afghanska gränsen.

Händelsen skapade ytterligare spänningar i de redan ansträngda amerikansk-pakistanska relationerna. Efter månader av förhandlingar, då Nato varit tvunget att förlita sig på längre och dyrare transportvägar genom Centralasien, Ryssland och Kaukasus, meddelade Pakistans utrikesminister Hina Rabbani Khar på tisdagen sin amerikanska kollega Hillary Clinton över telefon att gränsövergångarna kommer att öppnas igen. De ska båda ha medgett "misstag som ledde till förlusten av pakistanska soldaters liv". Clinton framförde sina kondoleanser och försäkrade att händelsen inte ska upprepas, men bad inte uttryckligen om ursäkt för händelsen vilket Pakistan tidigare krävt.

Natos truckförare välkomnade beslutet att öppna förbindelserna igen, men kräver säkerhetsgarantier innan de vågar börjar köra igen på de utsatta vägarna igen. Pakistanska talibaner har upprepade gånger hotat med nya attacker mot transporterna om de återupptas.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes