Utrikes

Kongo-Brazzaville går till val

UTRIKES

Stockholm. Republiken Kongo röstar i dag i den första omgången av det oljerika landets parlamentsval, som väntas ge presidentveteranen Denis Sassou-Nguessos anhängare en absolut majoritet.

Över 1 200 kandidater tävlar om 135 av parlamentets 139 platser, enligt News24.com. Den andra valomgången hålls den 5 augusti.

Omröstningen ställs dock in i tre valdistrikt i huvudstaden Brazzaville som drabbades hårt av allvarliga explosioner i ett ammunitionslager, som krävde 200 dödsoffer i början av mars, samt i ett distrikt i Poolregionen i sydöstra Kongo, rapporterar den franska nyhetssajten Rfi.fr.

Sassou-Nguesso, som först kom till makten för 30 år sedan, är en av de afrikanska ledare som suttit längst på presidentposten.

De flesta vallokaler öppnade klockan 8 på morgonen svensk tid och håller öppet till klockan 19.

Sassou-Nguessos parti PCT och dess partner har en stor majoritet i det nuvarande parlamentet medan oppositionen bara har 12 platser. Landet, som öppnade för ett flerpartisystem 1991, har varit hårt drabbat av två inbördeskrig i vilka arméöversten Sassou-Nguesso spelade en viktig roll.

Parlamentsvalet 2007 kantades av oegentligheter och valfusk och fick skarp kritik av Afrikanska unionen, som i år sänt ett 30-tal observatörer för att bevaka valet, uppger AFP.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes