Fredspristagare vill medla i Syrien

Publicerad:
Uppdaterad:

Dubai. Egyptiske fredspristagaren Mohamed ElBaradei har "principiellt" accepterat en förfrågan från Arabförbundets ordförande Nabil el-Araby om att leda medlingarna i Syrien, enligt uppgift från källor inom förbundet till nyhetssajten Ahram Online.

ElBaradei, tidigare chef för FN:s atomorgan IAEA, var under upproret mot Hosni Mubarak var en framstående oppositionell ledare. Nyligen hoppade han även av som presidentkandidat inför sommarens val i Egypten.

Syriens regering har godkänt en förlängning av Arabförbundets observatörsuppdrag i landet, rapporterar statliga nyhetsbyrån Sana.

Det syriska utrikesdepartementet uppges i ett brev till förbundet ha sagt ja till att observatörerna stannar i ytterligare en månad.

Samtidigt kräver flera länder inom EU en omröstning om Syrien i FN:s säkerhetsråd redan nästa vecka, enligt uppgifter från diplomater till nyhetsbyrån AFP.

Enligt Sudans ambassadör i Arabförbundet, Kamal Hassan Ali, ska förbundet under tisdagen ta ställning till framtiden för observatörerna i Syrien.

– Ambassadörsmötet i dag kommer att diskutera observatörernas öde, om de ska fortsätta eller dras tillbaka, säger han till Reuters.

Samtidigt berättar förbundets vicechef, Ahmed bin Helli, att man begärt ett möte med FN:s generalsekreterare i frågan om Syrien.

– Ett brev har skickats till Ban Ki-Moon med önskemål om ett möte i FN:s högkvarter för att informera om den arabiska planen och för att be om stöd för den från säkerhetsrådet, säger bin Helli till AFP.

Syriens utrikesminister Walid al-Muallem anklagar Arabförbundet för att försöka "internationalisera" konflikten i Syrien och fördömer förbundets krav på att al-Assad ska avgå.

– I stället för att diskutera rapporten (från observatörerna) så fattade de ett politiskt beslut som angriper Syriens suveränitet och som de på förhand visste att vi inte skulle acceptera, sade han i ett framträdande i Damaskus.

– Det är den syriska regeringens plikt att vidta nödvändiga åtgärder mot problemen med de beväpnade element som skapar kaos runt om i Syrien, sade utrikesministern dessutom, enligt AFP.

al-Muallem passade samtidigt på att betona Syriens nära relation med Ryssland.

– Våra relationer med Ryssland är djupt rotade. Ryssland kan inte acceptera utländsk intervention i landet. Där går gränsen.

TT-Reuters

Publicerad: