USA:s trupper ut ur Afghanistan

Publicerad:
Uppdaterad:

Washington. Afghanistans president Hamid Karzai togs emot av den amerikanske presidenten Barack Obama i Vita huset på fredagen för överläggningar om den fortsatta amerikanska truppnärvaron.

Överlämningen av säkerhetsansvar till afghanska styrkor och den "ansvarsfulla neddragningen" av amerikansk truppnärvaro ska ske som planerat, säger Obama efter mötet med Karzai. Under våren förflyttas väststyrkorna till en stödjande roll, snarare än en aktiv militär roll i landet.

– Från och med i vår ska våra trupper ha ett annat uppdrag: att träna, ge råd till och assistera afghanska styrkor. Det kommer att vara ett historiskt ögonblick och ännu ett steg mot full afghansk suveränitet, som jag vet att president Karzai känner starkt för, säger han.

Insatsen i Afghanistan är fortfarande "mycket svår" och kräver stora offer från såväl det afghanska folket som de amerikanska styrkorna, säger Obama.

– Vi står fortfarande inför betydande utmaningar, men på grund av framstegen fortsätter överlämnande som planerat.

Dagens samtal har lett till framsteg på flera punkter bland annat i fråga om säkerhetsläget och fängelser som USA i dag kontrollerar, säger Karzai.

– Jag tackade presidenten för den hjälp USA har gett Afghanistans folk och för allt vi har vunnit under de senaste åren.

Tidigare i veckan sade en av Obamas rådgivare att USA överväger att inte ha kvar några soldater alls efter 2014, men det kan också bli så att ett mindre antal stannar för att bland annat träna afghanska säkerhetsstyrkor. I nuläget finns cirka 66 000 amerikanska soldater i landet.

Mötet sker vid en känslig tidpunkt. Trycket på Karzai att säkra en stabil utveckling i det krigströtta Afghanistan är stort, och i bakgrunden antas de militanta talibanerna vänta på att de utländska trupperna ska resa hem. Relationen mellan USA och Afghanistan är dessutom ansträngd efter flera attacker då afghansk militär eller polis angripit Natosoldater.

Talibanrörelsen välkomnar föga förvånande tanken att USA inte skulle lämna några soldater i Afghanistan. Rörelsen tolkar kommentarerna som att USA:s regering är under stor press från en krigstrött befolkning att ta hem trupperna.

TT-AFP

Publicerad: